ASV: Meksikas līča katastrofā vainīga slikta BP vadība (6)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Meksikas līča naftas noplūdes katastrofā iesaistītās kompānijas pieņēma lēmumu "samazināt izmaksas un ietaupīt laiku" - kopumā tas viss noveda pie katastrofas, tā secinājusi ASV izveidotā ekspertu komisija.

Galīgajā ziņojumā, kas pilnībā tiks publicēts nākamajā nedēļā, eksperti norāda, ka "British Petrolium" (BP) un citu iesaistīto uzņēmumu kļūdas bija "sistemātiskas". Turklāt BP uz vietas drošības nodrošināšanai nebija adekvātu kontroles sistēmu.

Lielākā vides katastrofa ASV vēsturē

Kā ziņots, pagājušā gada aprīlī uz BP naftas platformas "Deepwater Horizon" notika sprādziens, kurš nogalināja 11 platformas strādnieku. Naftas platforma nogrima, un mēnešiem ilgi turpinājās centieni naftas urbumu noslēgt un naftas noplūdi apturēt. Meksikas līča ūdeņos un ASV piekrastē nonāca milzīgs naftas piesārņojums - miljoniem galonu naftas.  Notikušais nodēvēts par lielāko vides katastrofu Amerikas Savienoto Valstu vēsturē.

Vainojams sliktu lēmumu kopums

Tikmēr BP, reaģējot uz ASV ziņojumu, norāda: tāpat kā BP ekspertiem, arī ASV pusei nācies atzīt, ka naftas platformas incidentā vainojams faktoru kopums. BP patlaban izstrādājot krietni stingrākus noteikumus urbšanai un apakšuzņēmēju algošanai. 

Savukārt uzņēmums "Transocean", kurai piederēja "Deepwater Horizon", uzsver, ka "procedūras, kas tika īstenotās pēdējās stundās, vadīja BP inženieri, un tās bija apstiprinājuši federālie regulatori".

ASV ekspertu ziņojumā arī kritizēts BP un uzņēmumi, kas tā uzdevumā nodarbojās ar urbuma noslēgšanu pēc avārijas. Tāpat uzsvērts, ka šim procesam trūcis valdības pārraudzības un vadības.

Cenšas vainu novelt uz apakšuzņēmējiem

Domājams, ka šis ziņojums skandālu uzjundīs ar jaunu joni un atkal pievērsīs uzmanību BP, kurš pēdējā laika komunikācijā vainu centās novelt uz apakšuzņēmējiem. Viens no ekspertu komisijas pārstāvjiem Dons Boešs intervijā BBC norāda, ka konstatēta "vesela virkne sliktu BP lēmumu, kas, kopā ņemot, noveda pie traģiskām sekām". Eksperts atzīst, ka ne viss notikušais ir BP vaina, tomēr kompānijā kopumā ir atbildīga par notikušo.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu