Saskaņas centra kongresu vēro «Putina sūtnis» (286)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Vakar pirmsvēlēšanu gaisotnē uz kongresu sabrauca apvienībā «Saskaņas centrs» ietilpstošās partijas «Saskaņa» biedri. Kritizēja varas partijas un veidoja programmu, ar ko vilināt vēlētājus. «Nekā personīga» žurnālisti kongresa dalībnieku pēdējās rindās nejauši pamanījuši kādu viesi no ārzemēm - Krievijas elitei tuvu stāvošo Oļegu Bondarenko, kaislīgu krievu valodas aizstāvi.

Oļegam Bondarenko ir dažādi tituli - žurnālists, politologs. Bet svarīgākais darbs – viņš ir Krievijas domes deputāta Aleksandra Babakova palīgs. Babakovu Krievijas prezidents Vladimirs Putins nesen iecēla jaunizveidotā amatā – par speciālo pārstāvi tautiešu jautājumos.

Bondarenko «Saskaņas» sanāksmē draudzīgi parunāja ar Saeimas deputātiem Meļņikovu, Potapkinu, Sakovski un Ādamsonu. Taču kongresu vēroja tikai 25 minūtes, jo tas notika viņam nesaprotamajā latviešu valodā. Uz jautājumu, ko darījis partijas sanāksmē, Bondarenko atbildēt izvairījās. Vien attrauca, ka Rīgā viņam esot daudz draugu.

Piketos prasījis beigt krievvalodīgo apspiešanu Rīgā

Oļegs Bondarenko ir ne tikai žurnālists, bet arī pieredzējis politiķis. Maskavā karjeras pirmsākumos vadījis jauniešu partiju «За Родину» (Par dzimteni). Tā vairākkārt piketējusi pie Latvijas vēstniecības Maskavā pret krievvalodīgo apspiešanu Rīgā. Pirms astoņiem gadiem, kad uz Uzvaras svētkiem Maskavā aizbrauca Vaira Vīķe-Freiberga, kopā ar domes deputātu Dmitriju Rogozinu Bondarenko draudēja fašistus atbalstošās valsts prezidenti neizlaist no vēstniecības.

Vēlāk Bondarenko pārcēlās uz Ukrainu. Izveidoja Krievijas – Ukrainas informācijas centru. To uztur Krievijas domes deputāts Babakovs.

Ukrainā aktīvi darbojies, lai panāktu otru valsts valodu - krievu

Oļegs Bondarenko bija pirmajās rindās Ukrainā, kad šīs valsts parlaments lēma par krievu valodas atzīšanu par valsts valodu. Bondarenko kā viedokļa līderis uzstājās televīzijā.

Citā intervijā Bondarenko Baltiju un Latviju dēvē par galveno problēmu Krievijas tuvējā pierobežā. Un prognozē, ka krievu valoda iegūs oficiālās valodas statusu Eiropā.

Ušakovs un Urbanovičs izliekas neko nezinām

Par krievu valodas tiesībām Bondarenko iepriekš iestājies arī Latvijā. Pirms gada bija starp aicinātajiem viesiem saskaņieša Jāņa Urbanoviča rīkotajā BALTIJAS FORUMA sanāksmē. Saskaņas kongresā šonedēļ gan Bondarenko uzrunu neteica. Šonedēļ gan Urbanovičs, ganUšakovs par Bondarenko ierašanos izlikās nezinām. Abi arī apgalvoja, ka šādu cilvēku pat nepazīstot.

Ušakovs, apgalvojot, ka Bondarenko nav sastapis, gan nedaudz samelojās.

Pagājušā gada novembrī publicēts raksts Krievijā iznākošā laikrakstā «Московский Комсомолец» (Maskavas komjaunietis). Zem virsraksta «Krievvalodigie parādīs mēli varai» atrodama intervija ar Rīgas mēru Nilu Ušakovu. Intervētājs – Oļegs Bondarenko.

Komentāri (286)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu