Valsts budžeta pārpalikums samazinājies līdz 212 miljoniem (5)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Augot izdevumiem, valsts konsolidētā budžeta pārpalikums novembra beigās samazinājies līdz 212,3 miljoniem latu, liecina Valsts kases dati par valsts konsolidētā budžeta izpildi.

Finanšu ministrija (FM) prognozē, ka valsts budžets šajā gadā varētu būt tuvu sabalansētam līmenim - ar pārpalikumu valsts pamatbudžetā un deficītu valsts speciālajā budžetā.

Līdzīgi kā oktobrī arī novembrī izdevumi pieauga straujāk nekā ieņēmumi, un novembrī valsts budžetā izveidojās deficīts 54,5 miljonu latu apmērā, kā rezultātā vienpadsmit mēnešos pārpalikums valsts konsolidētajā samazinājās līdz 212,3 miljoniem latu. Šāds straujāks budžeta izdevumu pieaugums gada pēdējos mēnešos ir vērojams katru gadu, un šogad to pamatā noteica grozījumi valsts budžetā, paredzot papildu izdevumus šā gada pēdējā ceturksnī, skaidro FM.

FM arī atzīmē, ka šogad 11 mēnešos salīdzinājumā ar iepriekšējā gada attiecīgo periodu ieņēmumu kāpums saglabājās lielāks salīdzinājumā ar izdevumu pieaugumu, tādējādi valsts budžetā nodrošinot būtiski labāku fiskālo situāciju, un bilance uzlabojās par 405,4 miljoniem latu. Šādas tendences tika ņemtas vērā, plānojot 2012.gada budžetu, atzīmē FM.

Izdevumi auguši teju visās pozīcijās

Salīdzinājumā ar pagājušā gada 11 mēnešiem valsts budžeta izdevumi šā gada attiecīgajā periodā bija par 102 miljoniem latu jeb 2,5% augstāki, kas galvenokārt skaidrojams ar papildu izdevumiem valsts budžeta grozījumu ietekmē. Valsts pamatbudžetā izdevumi pieauga gandrīz visās pozīcijās, izņemot precēm un pakalpojumiem, kā arī transfertiem uz citiem budžetiem. Savukārt valsts speciālajā budžetā kopējie izdevumi šā gada janvārī-novembrī, salīdzinot ar attiecīgo periodu pērn, pieauga mēreni - palielinājās izdevumi pensijām, bet samazinājās izdevumi citiem pabalstiem, piemēram, bezdarbnieku pabalstiem.

Vērtējot budžeta izpildes rādītājus 11 mēnešos, FM prognozē, ka labas ekonomikas izaugsmes ietekmē valsts budžeta izpilde šogad būs ievērojami labāka nekā iepriekšējā gadā, kā arī labāka salīdzinājumā ar iepriekš plānoto.

Stabili nodokļu ieņēmumi

Šogad 11 mēnešos valsts pamatbudžeta nodokļu ieņēmumu sekmīga izpilde turpinājās, norāda FM un prognozē, ka arī decembrī tā saglabāsies labā līmenī, nodrošinot, ka 2012.gadā pamatbudžeta nodokļu ieņēmumi būs ievērojami augstāki nekā pērn.

Šogad 11 mēnešos pamatbudžeta nodokļu ieņēmumi valsts budžetā bija 1,959 miljardi latu, kas ir par 228,3 miljoniem latu jeb 13,2% vairāk nekā iepriekšējā gada attiecīgajā periodā, un ieņēmumu pieaugums bija vērojams visu nodokļu veidos. FM atzīmē, ka pamatā visu nodokļu ieņēmumu izpilde bija atbilstoša aktuālajam plānam.

Darba tirgus situācijas uzlabošanās sekmēja sociālās apdrošināšanas iemaksu pieaugumu, un kopumā valsts speciālā budžeta ieņēmumi šā gada 11 mēnešos bija par 97,7 miljoniem latu jeb 8,6% lielāki, salīdzinot ar attiecīgo periodu iepriekšējā gadā.

FM pašreiz veic novērtējumu vispārējās valdības budžeta izpildei 2012. gadā atbilstoši Eiropas Kontu sistēmas metodoloģijai. Jau tagad var secināt, ka izpilde būs labāka, nekā iepriekš plānots, informēja FM.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu