Strosa-Kāna un istabenes tiesvedība atrisināsies šomēnes

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ņujorkas Bronksas rajona tiesā 10.decembrī ir paredzēta sēde bijušā Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) vadītāja Dominika Strosa-Kāna civillietā, kurā var tikt panākts mierizlīgums starp viņu un Ņujorkas viesnīcas «Sofitel» istabeni Nafisatu Diallo, pirmdien paziņoja tiesnesis Duglass Makeons, kurš izskata Diallo civilprasību pret Strosu-Kānu.

«Ja lieta tiks atrisināta, par to šajā dienā tiks paziņots atklātā tiesas [sēdē],» sacīja tiesnesis.

Makeons prognozēja, ka Diallo būs klāt šajā sēdē, bet Stross-Kāns uz to neieradīsies.

Ja 63 gadus vecais Stross-Kāns un 33 gadus vecā Diallo vienosies par mierizlīgumu, kura nosacījumi vēl nav zināmi, tad ar to tiks izbeigta viņa pusotrus gadus ilgusī juridiskā cīņa ASV.

Noraida minējumus, ka piekritis istabenei samaksāt

Strosa-Kāna advokāti 30.novembrī noliedza preses apgalvojumus, ka Stross-Kāns piekritis samaksāt Diallo sešus miljonus ASV dolāru (3,2 miljonus latu), lai civillieta tiktu izbeigta.

Strosa-Kāna advokāti ir vairākkārt norādījuši, ka

nepiekritīs maksāt kompensāciju istabenei, un nosaukuši viņu par labuma meklētāju.

Savukārt Diallo advokāti ir uzsvēruši, ka vienīgais, ko viņa vēlas, ir konfrontācija ar Strosu-Kānu tiesas zālē.

Stross-Kāns pērn tika iesaistīts vairākos skandālos, kas praktiski iznīcināja viņa politisko karjeru. Pirms tam viņš tika uzskatīts par reālāko sociālistu kandidātu Francijas prezidenta vēlēšanās.

Apsūdz izvarošanas mēģinājumā

Diallo apgalvoja, ka pērn 14.maijā Stross-Kāns viņu mēģinājis izvarot savos viesnīcas apartamentos. Strosu-Kānu aizturēja, bet pēc divām cietumā pavadītām dienām atbrīvoja pret drošības naudu. Pērn 19.maijā Stross-Kāns paziņoja, ka nekavējoties atkāpjas no SVF izpilddirektora amata, jo vēlas visu uzmanību pievērst sava nevainīguma pierādīšanai, kā arī tādēļ, lai pasargātu SVF un savu ģimeni. Viņš noliedza visas izvirzītās apsūdzības.

Prokurori atzina, ka Strosam-Kānam un istabenei tiešām bijušas seksuālas attiecības, bet istabenes liecības esot vienīgais pierādījums, ka tas noticis piespiedu kārtā, turklāt viņa savās liecībās vairākkārt melojusi. Pērn 23.augustā Strosam-Kānam izvirzītās kriminālapsūdzības tika atceltas, un viņš nekavējoties atgriezās Francijā.

Viens pret otru iesnieguši civilprasību

Stross-Kāns un istabene pašlaik viens pret otru ir iesnieguši civilprasības. Diallo pērn 8.augustā Ņujorkā iesniedza civilprasību pret Strosu-Kānu par «vardarbīgu un sadistisku uzbrukumu». Civilprasība tika iesniegta laikā, kad prokurori vēl apsvēra, vai atsaukt Strosam-Kānam izvirzītās kriminālapsūdzības izvarošanas mēģinājumā. Civilprasībā tiek pieprasīta kompensācija, kuras lielums gan nav publiskots.

Bronksas rajona tiesnesis šā gada maijā noraidīja Strosa-Kāna lūgumu noraidīt pret viņu izvirzīto civilprasību. Tiesnesis norādīja, ka Francijas pilsonis Stross-Kāns jau bija aizgājis no darba SVF, kad civilprasība tika iesniegta, tāpēc diplomātiskā imunitāte uz viņu neattiecas.

Stross-Kāns neatsaucās uz imunitāti krimināllietā, jo incidents Ņujorkas viesnīcā notika laikā, kad viņš uzturējās Ņujorkā personīgās, nevis amata darīšanās. Viņa advokāti uzskatīja, ka civilprasības gadījumā ir cita situācija.

Vairākas tiesvedības arī dzimtajā Francijā

Stross-Kāns ir iesaistīts arī vairākās tiesvedībās dzimtenē. Francijas tiesa 19.decembrī pieņems lēmumu, vai atcelt pret viņu izvirzītās apsūdzības par līdzdalību sutenerismā, kā to ir pieprasījuši viņa advokāti.

Francijas prokuratūra oktobrī izbeidza izmeklēšanu saistībā ar apsūdzībām, ka vairākos seksa skandālos iesaistītais Stross-Kāns ir piedalījies grupveida izvarošanā ASV.

Arī franču rakstniece un žurnāliste Tristana Banona pērn apsūdzēja Strosu-Kānu mēģinājumā viņu izvarot, tomēr oktobra vidū atteicās no nodoma iesniegt civilprasību, jo Francijas prokurori izbeidza izmeklēšanu lietas noilguma dēļ.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu