IT inkubatori pāris gados izputēs (2)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Informācijas tehnoloģiju (IT) nozares inkubatori un «akseleratori», kas Baltijas reģionā pēdējā laikā savairojušies, ir laba lieta, bet vairums to varētu pāris gadu laikā izputēt, sarunā teica Alans Martinsons, kas sevi dēvē par «sērijveida uzņēmēju» dažādās nozarēs.

Igaunijas pilsonis Martinsons, kurš, cita starpā, dibinājis ziņu aģentūru "Baltic News Service" (BNS), savā laikā vadījis datoru salicēju, tirgotāju un IT pakalpojumu sniedzēju "Microlink" un patlaban piedalās vairākos jaunos IT projektos, teica, ka pasākumu ar dažādiem "atraktīviem" nosaukumiem "barcamp", "seedcamp" un dažādām "garāžām" un ideju "kalšanas" nedēļas nogaļu pasākumu savairošanās "jau ir smieklīga".

"Tie saradās pirms diviem trim gadiem un sasniedza kulmināciju apmēram pirms gada. Patlaban vairs nedzirdu, ka uzrastos jauni šāda veida pasākumi, bet esmu pārliecināts, ka pēc pāris gadiem divas trešdaļas visu šo inkubatoru un akseleratoru pasākumu būs pagalam. Tie nav ilgtspējīgi," uzskata Martinsons.

Kas kopīgs?

Inkubatoriem un akseleratoriem kopējs ir intensīvs darbs, attīstot kādu biznesa ideju ar dažādu IT un riska kapitāla nozares ekspertu uzraudzību un padomdošanu, parasti arī pasākumam izraudzītajiem projektiem sniedzot nelielu finansiālu atbalstu apmaiņā pret kapitāla daļām jaundibinātajā uzņēmumā.

Vienlaikus Martinsons bija gatavs sniegt savu vērtējumu par vairākiem reģiona inkubatoriem un akseleratoriem. "Baltijas reģionā, skatoties no ziemeļiem uz dienvidiem, uzskatu, ka "Startup Sauna" Somijas Ālto Universitātes paspārnē ir ļoti labs. Tie neprasa, lai iedod firmas kapitāla daļas, tie tikai sniedz padomus un palīdzību. Igaunijā "Startup Wise Guys" izlaida pirmo uzņēmumu grupu, tad vēl Igaunijā ir "Gamefounders", kas ir domāts spēļu izstrādātājiem. Rīgā ir "TechHub Riga", kas īsti nav akselerators, bet "kopā strādāšanas" vieta. Lietuvā ir "Startup Highway"," viņš teica.

Cik tie labi?

Šie un citi pasākumi ir jāvērtē pēc ekspertiem, kurus tie spēj pulcēt, lai vairākas dienas vai pat nedēļas strādātu ar projektiem Baltijā, kā arī pēc pasākuma dalībniekus aplūkot ieradušos investoru skaita un kvalitātes.

"Manuprāt, galvenā mēraukla ir: cik daudz augstas kvalitātes padomdevēju tiem izdosies piesaistīt un noturēt. Tas prasa zināmas pūles labam, prasmīgam IT nozares uzņēmējdarbības speciālistam atbraukt uz Baltiju. Te jābūt kaut kam, kas viņam vai viņai patīk. Ja inkubators vai akselerators var piesaistīt šādus cilvēkus divas trīs reizes pēc kārtas, tad uzskatu, ka pasākums ir veiksmīgs," teica Martinsons.

"Otra lieta - vai pasākums spēj piesaistīt interesantus investorus brīdī, kad akseleratora programmā ir paredzēts iesaistīt projektu prezentācijas, tā sauktās "demo dienas". Vārdu sakot, vai var piesaistīt naudu? Šīs lietas - padomnieki, instruktori un nauda - noteiks akseleratora veiksmi," viņš sacīja.

"Pārsteidzošā kārtā vairums Igaunijas akseleratoru ir piesaistījuši labus padomniekus un instruktorus, vismaz pirmajā piegājienā. Jāskatās, vai viņiem tas izdosies pa otram lāgam. Cik zinu, nevienam no akseleratoriem nav stabila finansējuma. Bet vairāk neteikšu. Ir pāragri," secināja Martinsons.

Iesaka pazīstamos

Vaicāts dot padomu IT projektu virzītājiem Baltijā, Martinsons iesaka pieteikties vismaz vienā globāli pazīstamā akseleratorā ASV un dažos vietējos, kur, visticamāk, ir labākas izredzes tikt uzņemtam.

"Uzņēmējiem, kas vēlas pieteikties kādā akseleratorā, ir jāpēta tā vēsture attiecībā uz padomdošanas un apmācību kvalitāti, uz naudas piesaisti un arī uz šā akseleratora "absolventu" veiksmi pēc tam. Uzņēmējiem arī ieteicams pieteikties jebkurā akseleratorā, bet vismaz vienā pasaules klases pasākumā, kā, piemēram, "Y-Combinator", "TechStars" un citos ASV. Eiropā ir "SeedCamp". Ja var izturēt konkursu uz šiem pasākumiem, tad uzņēmumam veiksmes izredzes ir daudz, daudz lielākas un komanda iemācīsies daudz, daudz vairāk," viņš teica.

"Reģionā kopumā jaunam uzņēmējam ieteiktu tēmēt uz "Startup Sauna", kas ir saistīta ar universitāti, kas neprasa kapitāla daļas. Varbūt pats labākais akselerators Baltijas uzņēmējiem ir "SeedCamp" Lielbritānijā. Ja skatās uz Baltijas uzņēmējiem, kas ir veiksmes stāsti, tad "SeedCamp" ir bijis pirmajā vietā," Martinsons sacīja.

Par uzņēmēju

Martinsons studējis datorzinības un matemātiku Maskavas Valsts universitātē, kur 1991.gadā ieguvis maģistra grādu. Pēc tam kā dibinātājs, investors, vadītājs vai valdes loceklis piedalījies daudzos un dažādos uzņēmumos Baltijas reģionā, galvenokārt ar IT saistītās nozarēs. Martinsons bija ziņu aģentūras "Baltic News Service" (BNS) dibinātājs, vadījis datoru tirgotāju un IT pakalpojumu sniedzēju "Microlink", kas pēc pārpirkšanas ir "Lattelecom Technology", bijis starptautiskā mūzikas televīzijas kanāla MTV reģionālās filiāles "MTV Networks Baltics" valdes priekšsēdētājs, partneris riska kapitāla investīciju fondos "Triagon Capital" un "MVTP". Patlaban viņš nodarbojas ar vairāku nesen dibinātu uzņēmumu attīstīšanu, tostarp "kopā pirkšanas" un atlaižu platformu "Cherry Media", ziņu un cita satura apstrādes uzņēmumu "Newspin.co", kā arī ar projektiem, kurus vēl nevarot publiskot.

Pilnu intervijas tekstu ar Martinsonu var lasīt "www.nozare.lv" sadaļā "Viedokļi, intervijas".

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu