Kasparovs: ES izmeklēšana pret Gazprom - drauds Putina varai (51)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Eiropas Savienības (ES) sāktā Krievijas gāzes rūpniecības koncerna «Gazprom» darbības izmeklēšana saistībā ar apsūdzībām tirgus manipulēšanā ir nopietns trieciens Krievijas prezidenta Vladimira Putina varas pamatiem, otrdien apliecināja par dedzīgu Kremļa kritiķi kļuvušais pasaules šaha čempions Garijs Kasparovs.

«ES veiktā »Gazprom« darbību izmeklēšana, kas potenciāli var vājināt »Gazprom«, potenciāli var vājināt arī Putina režīmu,» demokrātijas jautājumu konferencē Igaunijā sacīja Kasparovs.

«Krievijas gāzes rūpniecības gigants »Gazprom« un naftas rūpniecības gigants »Rosneft« Krievijas valstī ir kā padome, kuru vada Putina oligarhi. »Gazprom« vai »Rosneft« vājināšanās ir nopietns drauds Putinam, jo tas vājina viņa politiskās un ekonomiskās intereses, un tāpēc viņš to uztver tik nopietni,» skaidroja šaha čempions.

«Putins apzinās - to cilvēku acīs, kas ir ap viņu, viņam ir jāizskatās pēc tāda, kurš aizstāv visas viņa bandas intereses,» piebilda Kasparovs. Putins 9.septembrī Vladivostokā APEC samitā pauda neapmierinātību par ES sākto pretmonopola izmeklēšanu pret Krievijas enerģētikas gigantu «Gazprom», paziņojot, ka Maskava vairs «nesubsidēs Austrumeiropu».

Kā jau ziņots, EK šomēnes paziņoja par izmeklēšanas sākšanu pret «Gazprom», kas tiek turēta aizdomās par tirgus konkurences ierobežošanu Bulgārijā, Čehijā, Igaunijā, Ungārijā, Latvijā, Lietuvā, Polijā un Slovākijā. Brisele paudusi bažas, ka «Gazprom», iespējams, «ļaunprātīgi izmanto savu dominējošo tirgus pozīciju».

Izmeklēti tiks trīs iespējamie pārkāpumi - iespējamā tirgu sadalīšana, «ierobežojot gāzes brīvo plūsmu starp [ES] dalībvalstīm», iespējamā gāzes piegāžu dažādošanas bremzēšana, iespējamā «negodīgu cenu uzspiešana patērētājiem, gāzes cenu piesaistot naftas cenām».

Ja izmeklēšanā tiks konstatēti pārkāpumi «Gazprom» darbībā, kompānijai varētu tikt noteikts naudassods, kas līdzvērtīgs 10% no «Gazprom» ieņēmumiem astoņās ES dalībvalstīs.

Reaģējot uz EK izmeklēšanu pret Krievijas enerģētikas gigantu «Gazprom», Kremlis sācis vērst spiedienu pret Briseli cerībā panākt izlīgumu šajā lietā.

Komentāri (51)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu