Valsts konsolidētā budžeta pārpalikums ir 280,3 miljoni latu (126)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Finanšu ministrija informēja, ka šā gada valsts konsolidētā budžeta finansiālā bilance bija 280,3 miljoni latu. Iepriekš ir izskanējuši «aizrādījumi» no finanšu ekspertiem, ka pārpalikums budžetā nedrīkst nozīmēt automātisku izdevumu palielināšanu. Pagaidām iesniegtie priekšlikumi budžeta grozījumiem palielinās izdevumus par aptuveni 90 miljoniem latu.

Budžeta izpilde kopumā ir laba

Finanšu ministrijā informēja, ka laika posmā no janvāra līdz augustam valsts konsolidētā budžeta finansiālā bilance bija 280,3 miljoni latu, kuru veidoja 333,6 miljonu latu pārpalikums pamatbudžetā un deficīts speciālajā budžetā 53,3 miljoni latu. Salīdzinot ar 2011.gada attiecīgo periodu, bilance valsts konsolidētajā budžetā ir uzlabojusies par 375,6 miljoniem latu.

Valsts konsolidētā budžeta izpilde šā gada astoņos mēnešos kopumā ir laba, vērtē Finanšu ministrijā. Gada astoņos mēnešos ieņēmumi veidoja 66% no gada plāna, savukārt izdevumi - 59% no gada plāna. Tiek prognozēts, ka plānotais izdevumu palielinājums 2012.gada budžeta grozījumos radīs straujāku valsts pamatbudžeta izdevumu pieaugumu šā gada pēdējā ceturksnī.

Nodokļu ieņēmumi ir nedaudz samazinājušies

Augustā, salīdzinot ar jūliju, lielākā pamatbudžeta ieņēmumu pozīcija - nodokļu ieņēmumi - ir nedaudz samazinājusies, ko pamatā noteica pievienotās vērtības nodokļa (PVN) ieņēmumu kritums salīdzinājumā ar jūliju - par 7,5 miljoniem latiem. Tas skaidrojams ar PVN standartlikmes samazinājumu ar šā gada 1.jūliju.

Tomēr Finanšu ministrijā norādīja, ka astoņos mēnešos kopumā nodokļu ieņēmumu izpilde ir vērtējama kā laba un

joprojām pārsniedz pagājušā gada attiecīgā perioda izpildi - par 203,4 miljoniem latu.

Augustā nenodokļu ieņēmumi bija par 8,3 miljoniem latu mazāki, nekā iepriekš tika plānots, galvenokārt tādēļ, ka daļa no augustā plānotajiem ieņēmumiem no dividendēm pamatbudžetā tiks iemaksāti šā gada nākamajos mēnešos, informēja ministrijā.

Ārvalstu finanšu palīdzības ieņēmumi divas reizes lielāki

Arī ievērojami lielāki ārvalstu finanšu palīdzības ieņēmumi, salīdzinot ar jūliju, sekmēja pamatbudžeta ieņēmumu izpildi. Augustā, salīdzinot ar jūliju, ārvalstu finanšu palīdzības ieņēmumi bija gandrīz divas reizes lielāki un veidoja 190,1 miljonu latu, kas skaidrojams ar deklarēto Eiropas Savienības fondu līdzekļu atmaksu valsts budžetā saskaņā ar iepriekš plānoto.

Savukārt pamatbudžeta izdevumi astoņos mēnešos kopumā ir saglabājušies nedaudz virs 2011.gada attiecīgā perioda līmeņa.

Speciālajā budžetā ieņēmumi un izdevumi augustā bija zemāki nekā jūlijā: attiecīgi par 7,2 miljoniem latu un 2,7 miljoniem latu. Šādas izmaiņas ieņēmumos ministrijā skaidro ar aktīvu atvaļinājumu periodu vasaras mēnešos, kas ietekmē svārstības valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu ieņēmumos.

Komentāri (126)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu