Iedzīvotājus brīdinās par bīstamo infekcijas slimību (11)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Salaspilī jau piektdien pastiprināti plānots informēt iedzīvotājus un apkārtnes mājas par bīstamo infekciju - tularēmiju, ar kuru saslimuši seši bērni, peldoties dīķī netālu no Salaspils, piektdien intervijā LNT raidījumam «900 sekundes» sacīja Salaspils novada pašvaldības priekšsēdētājs Raimonds Čudars.

Slimība atklāta sešiem bērniem

Pirmoreiz 10 gadu laikā Latvijā apstiprināta saslimšana ar retu un bīstamu infekciju tularēmiju – tā atklāta sešiem kāda sporta kluba bērniem, kas peldējušies ūdensžurku apdzīvotā dīķī netālu no Salaspils, ceturtdien informēja Slimību kontroles un profilakses centrā.

Čudars norādīja, ka pie konkrētā dīķa Salaspils novada Silabriežu apkārtnē pašvaldība uzstādīs brīdinošas zīmes, taču jautājums esot par īpašumtiesībām, pēc kuru noskaidrošanas arī pašvaldība lems, kā sakārtot minēto teritoriju.

Tularēmija ir dabas perēkļu zoonoze jeb infekcija, kuru izplata dzīvnieki. Slims cilvēks nevar inficēt citus cilvēkus. Galvenie infekcijas avoti ir ūdensžurkas, lauku peles, mājas peles, zaķi, truši un citi grauzēji.

Izraisa izmaiņas limfmezglos

Baktērijas iekļūst cilvēka organismā caur bojātu ādas virsmu, gļotādu un elpceļiem, izraisot izmaiņas limfmezglos, līdz pat bubonu attīstībai. Nonākot asinīs, tularēmijas baktēriju iniciētais patoloģiskais process var radīt sirds un asinsvadu, kā arī nervu sistēmas bojājumus. Inkubācijas periods ir ļoti dažāds – tas var ilgt no trim līdz septiņām un dažkārt līdz pat 30 dienām, norādīja Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionāra «Latvijas Infektoloģijas centrs» (LIC) vadītāja infektoloģe Baiba Rozentāle.

Tularēmiju ārstē ar antibiotikām. Pēc pārslimošanas cilvēkam izveidojas ilgstoša imunitāte. Pasaules mediķu prakse liecina, ka imunitāte veidojas uz visu mūžu, informēja LIC.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu