Francijā likvidēta kārtējā čigānu apmetne (13)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Francijas policija trešdien likvidējusi kārtējo nelikumīgo čigānu apmetni vienā no Parīzes piepilsētām, izliekot uz ielas aptuveni 500 čigānu.

Pati apmetne sabiedrības veselības labad tika nojaukta ar buldozeriem, pamatojoties uz tiesas lēmumu. Nojaucot čigānu nometnes, šonedēļ Francijā bez pajumtes atstāti jau aptuveni 750 cilvēki.

Nelikumīgās apmetnēs Francijas lielo pilsētu nomalēs mitinās ap 15 000 čigānu, tostarp 4000, kas dzīvesvietu atraduši Parīzes apkaimē. Vairums Francijā dzīvojošo čigānu nāk no Bulgārijas vai Rumānijas.

Iekšlietu ministrs Manuels Valss ir izpelnījies asu kritiku par čigānu apmetņu likvidēšanu kopš sociālistu valdības nākšanas pie varas, tomēr nav no šīs politikas atteicies, piedāvājot bezmaksas aviobiļetes un finansiālus stimulus čigāniem, lai tie atgrieztos savās dzimtajās zemēs.

Tikmēr cilvēktiesību organizācijas šādu politiku gan kritizē, gan uzskata par veltīgu, jo kustības brīvība, kāda valda Eiropas Savienībā (ES), ļauj čigāniem viegli atgriezties atpakaļ Francijā.

Francija savukārt uzstāja, ka primārā atbildība par čigāniem ir jāuzņemas viņu izcelsmes valstīm, kur šī etniskā minoritāte saskārusies ar diskrimināciju un gadiem ilgi nobīdīta sabiedrības perifērijā.

Komentāri (13)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu