Par referendumu Visaginas AES jautājumā parakstījušies 110 000 lietuviešu (10)

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lietuvas Centrālajai vēlēšanu komisijai otrdienas pievakarē iesniegti gandrīz 110 000 pilsoņu parakstu par juridiski saistoša referenduma rīkošanu Visaginas atomelektrostacijas (AES) celtniecības jautājumā. Lai gan nepieciešamos 300 000 parakstu nav izdevies savākt, tomēr arī tāds rezultāts liecina par prāvas sabiedrības daļas attieksmi pret šo projektu.

Kā ziņots, referendums par šo jautājumu Lietuvā tomēr notiks, bet tam būs tikai konsultatīvs raksturs. Seims pirmdien ārkārtas sēdē nolēma, ka tautas nobalsošana rīkojama 14.oktobrī līdz ar parlamenta vēlēšanām. Vēlētājiem referendumā būs jāatbild uz jautājumu, vai viņi atbalsta AES būvniecību.

Savukārt minētā parakstu vākšana notika pēc Lietuvas Zemnieku un zaļo savienības, daudzu vides aizstāvības organizāciju, dažu pašvaldību un Seima deputātu ierosmes. Tās iniciatori ierosināja jautājumu vēlētājiem formulēt visai krasi - vai viņi piekristu likumam, kas aizliegtu Lietuvā projektēt, celt un ekspluatēt jebkāda veida kodolspēkstacijas.

Kā atzinis CVK priekšsēdētājs Zenons Vaigausks, trīs mēneši tiešām ir visai īss termiņš 300 000 parakstu savākšanai.

«Savākt parakstus referendumam patiešām ir diezgan grūti. Tam būtu jāatvēl krietni ilgāks laiks vai arī jāsamazina nepieciešamo parakstu skaits,» viņš spriedis.

Pēc Vaigauska teiktā, domājams, ka CVK nepārskaitīs un nepārbaudīs iesniegtos parakstus, jo tāpat ir skaidrs, ka referenduma rīkošanai to nepietiek.

Kā tikmēr norādījis Lietuvas Zemnieku un zaļo savienības priekšsēdētājs Ramūns Karbauskis, lai gan vajadzīgo parakstu skaitu savākt nav izdevies, tomēr Seima pieņemtais lēmums izsludināt referendumu lielā mērā uzskatāms arī par iniciatīvas grupas nopelnu.

Viņš arī solījis aktīvi piedalīties aģitācijas kampaņā, aicinot cilvēkus balsot pret Visaginas AES celtniecību.

Tikmēr Visaginas pašvaldības mēre Daļa Štraupaite pirmdien pieņemto Seima lēmumu nosaukusi par «vislielāko kļūdu» un solījusies braukāt pa Lietuvu, cenšoties panākt, lai referendums nenotiktu.

«Mums jādomā par jaunas AES celtniecību, lai mēs varētu droši pabeigt vecās Ignalinas atomelektrostacijas slēgšanu,» viņa sacījusi žurnālistiem. «Mēs nenolaižam rokas, mums nāksies strādāt vēl vairāk, lai to pierādītu iedzīvotājiem. Braukāsim pa Lietuvu, lai referendums nenotiktu. Un atomelektrostacija Visaginā būs, ticiet man, tā ir ļoti vajadzīga - ja līdzās tiks celta jauna spēkstacija, tad vecā tiks slēgta droši.»

Jau ziņots, ka jūnijā Lietuvas Seims pieņēma likumu, kas paredz piešķirt koncesiju Visaginas AES projekta īstenošanas kompānijai, un likumu par atomelektrostaciju, kas nepieciešams šā projekta realizācijai, bet galīgos lēmumus par investīcijām iecerēts pieņemt līdz 2015.gada beigām.

Šobrīd paredzēts, ka Latvijas AS «Latvenergo» šajā projektā varētu iegūt 20% daļu, ieguldījumam attiecīgi sasniedzot aptuveni vienu miljardu eiro (0,7 miljardus latu). Igaunija varētu iegūt 22% daļu, Lietuva - 38%, bet stratēģiskais investors «Hitachi» - 20%. Tiek pieļauta arī iespēja, ka projektā varētu atgriezties Polija, lai gan tā pērn savu dalību tajā apturēja. Tādā gadījumā akciju sadalījums varētu mainīties.

Pašlaik tiek lēsts, ka AES būve varētu ilgt līdz 2020.-2021.gadam.

Pēc Lietuvas Enerģētikas ministrijas aplēsēm, AES projekta izmaksas pašreizējās cenās varētu sasniegt piecus miljardus eiro (3,5 miljardus latu), bet, pieskaitot prognozējamos procentus, inflāciju un projekta investīciju vērtības izmaiņas valūtas kursu svārstību dēļ, - aptuveni 6,8 miljardus eiro.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu