Atbalsta pretrunīgi vērtētos Autortiesību likuma grozījumus (117)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija trešdien vienbalsīgi atbalstīja pretrunīgi vērtēto grozījumu Autortiesību likumā virzīšanu pirmajam lasījumam.

Balsos 21. jūnijā

Saeima par šo likumprojektu pirmajā lasījumā balsos 21.jūnijā, informēja komisijas vadītāja Ina Druviete.

Priekšlikumus otrajam lasījumam varēs iesniegt līdz 28.septembrim, un otrajā lasījumā likumprojektu varētu skatīt oktobra pirmajās divās nedēļās.

Grozījumus likumā iesniedza vairāki koalīcijas deputāti, kas

vēlas noteikt, ka radio programmu atskaņošana nav uzskatāma par publisku izpildījumu, līdz ar to tā sauktā radio klausīšanās nodeva nebūtu jāmaksā.

Autortiesību pārstāvji pret to kategoriski iebilst.

Nepieciešamas plašas diskusijas

Viens no likumprojekta iesniedzējiem Raivis Dzintars (Nacionālā apvienība) uzsvēra, ka par grozījumiem Autortiesību likumā vēl nepieciešamas plašas diskusijas, tostarp Kultūras ministrijas izveidotajā darba grupā, un jānonāk pie visām pusēm pieņemamāka risinājuma.

«Ja mēs tagad šo priekšlikumu noraidītu, sabiedrības tracināšana nemazinātos,» teica Dzintars.

Viņš uzsvēra, ka, pirmkārt, Autortiesību likumā nepieciešama «saprātīga un sabiedrības vairākumam saprotama» publiskā izpildījuma definīcija, otrkārt, jānosaka samērīgāki tarifi mazām un lielām tirdzniecības platībām par mūzikas publisku atskaņošanu, un, treškārt, jādiskutē, kā stimulēt raidorganizācijas vairāk atskaņot vietējo izpildītāju darbus, lai mazāk atlīdzību aizplūstu uz ārzemēm.

«Vienotības» deputāte Janīna Kursīte sacīja, ka ir svarīgi atbalstīt mūziķus, bet sabiedrības viedoklis ir jāuzklausa. «Ja cilvēki likumu pārprot, tas nozīmē, ka tas ir vairāk jāskaidro un, iespējams, ka kaut kas tajā nav kārtībā,» viņa atzina.

Arī Vladimirs Reskājs («Saskaņas centrs») norādīja, ka deputātiem ir jāreaģē uz sabiedrības pieprasījumu, un aicināja nebūt kritiskiem pret Nacionālās apvienības priekšlikumiem, kas nebūt nav pilnīgi, bet par tiem ir nepieciešama diskusija.

AKKA/LA lūdza noraidīt priekšlikumus

Noraidīt iesniegtos grozījumus lūdza Autortiesību un komunicēšanas konsultāciju aģentūra/Latvijas Autoru apvienība (AKKA/LAA) un Latvijas Izpildītāju un producentu apvienība (LaIPA), norādot, ka iesniegtais priekšlikums ir pretrunā ar vairākiem starptautiskiem dokumentiem un to pēc iepazīšanās aicinājušas neatbalstīt arī starptautiskās autortiesību organizācijas.

Komentāri (117)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu