Bēringa-Breivīka tiesas prāvā iztirzā datorspēli «World of Warcraft» (29)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Norvēģu masu slepkavas Andersa Bēringa-Breivīka tiesas prāvā trešdien iztirzāts jautājums par apsūdzētā aizrautību ar datorspēli «World of Warcraft», kuru viņš intensīvi spēlējis pirms uzbrukumiem, bet tiesas sēdes laikā apspriest atteicies.

Kompānijas «Blizzard Entertainment» radītā spēle ir viena no populārākajām daudzspēlētāju tiešsaistes spēlēm pasaulē un lielākoties tiek uzskatīta par nevardarbīgu.

Sēdes laikā prokurors vairākkārt mēģināja izprovocēt Bēringu-Breivīku sīkāk aprakstīt savu aizrautību ar šo spēli gados pirms teroraktu sarīkošanas, bet apsūdzētais lielākoties atteicās runāt.

«»World of Warcraft« nav nekāda sakara ar 22.jūliju. Prokuratūra tikai cenšas mani izsmiet,» paziņoja Bērings-Breivīks, kuru prokurora Sveina Holdena jautājumi izveda no pacietības tik tālu, ka vienubrīd viņš pat izslēdza savu mikrofonu.

Iepriekš Bērings-Breivīks apgalvoja, ka 2006.gadu paņēmis brīvu, lai pilnībā nodotos «World of Warcraft» spēlēšanai, šai nodarbei veltot līdz pat 17 stundām dienā.

Savukārt trešdien Oslo tiesā tika uzklausītas liecības, ka Bērings-Breivīks turpinājis intensīvi spēlēt šo datorspēli līdz pat 2011.gada februārim.

Pēc tiesas sēdes Holdens žurnālistiem norādīja, ka viņa mērķis nav bijis vainot datorspēli notikušajā, bet pievērst uzmanību pretrunām Bēringa-Breivīka skaidrojumos un palīdzēt risināt sarežģīto jautājumu par apsūdzētā pieskaitāmību.

Bērings-Breivīks apgalvoja, ka ap 2007.gadu viņš jau bija pilnībā nodevies sava 1500 lappušu garā manifesta rakstīšanai, ar kuru nāca klajā īsi pirms slaktiņa sarīkošanas. Tomēr 2008.gadā viņš pats rakstīja, ka bez pārtraukuma spēlē «World of Warcraft».

Komentējot šīs acīmredzamās pretrunas, Bērings-Breivīks norādīja, ka variējis starp abām šīm nodarbēm.

«Jūs esat pilnas slodzes prokurors, un tomēr es esmu pārliecināts, ka jums ir hobiji, kad naktī pārrodaties mājās,» vēršoties pie Holdena, norādīja Bērings-Breivīks.

2011.gada 22.jūlijā Bērings-Breivīks sarīkoja sprādzienu Norvēģijas valdības ēku kvartālā Oslo centrā. Tajā dzīvību zaudēja astoņi cilvēki, bet vēl vairāk nekā 200 tika ievainoti. Pēc tam viņš devās uz Ūteijas salu, kur uzbruka valdošās Darba partijas jauniešu organizācijas vasaras nometnes dalībniekiem.

Ģērbies policista uniformā, Bērings-Breivīks vairāk nekā stundas laikā nošāva 69 cilvēkus, galvenokārt pārbiedētus pusaudžus. Vēl 67 cilvēki tika ievainoti.

Bēringam-Breivīkam draud 21 gads cietumā - turklāt šis soda mērs var tikt pagarināts bezgalīgi, kamēr vien viņš tiks uzskatīts par draudu sabiedrībai. Viņam var arī tikt piespriesta ārstēšanās slēgta tipa psihiatriskajā slimnīcā, iespējams, uz mūžu.

Pats Bērings-Breivīks uzstāj, ka viņš ir pieskaitāms. Viņš atzinis, ka ieslodzīšana psihiatriskajā slimnīcā būtu ļaunākais iespējamais sods, kas viņam varētu tikt piemērots, jo tas grautu viņa manifestā pausto vēstījumu.

Tomēr galīgais lēmums par to, vai atzīt apsūdzēto par garīgi pieskaitāmu, būs jāpieņem tiesnešiem.

Ekstrēmista tiesas prāva sākās 16.aprīlī, un, kā tapa zināms otrdien, spriedums šajā lietā varētu tikt nolasīts 20.jūlijā vai 24.augustā.

Komentāri (29)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu