/nginx/o/2018/07/17/10322325t1hd5ad.jpg)
Vārmes zemnieku saimniecībā Garīši jau pāris nedēļu tiek pārstrādāta jaunā kāpostu raža. Īstais darba laiks gan vēl tikai priekšā.
Aizpilda vietējo tirgu
"Tik neparastā vasarā kā šī – ar karstumu, sausumu un mitrumu – nevar sūdzēties par to, kas izaudzis uz lauka. Raža laba, vienīgi agrie iekrita sausuma periodā," apliecina Garīšu īpašnieks Jānis Čaročinskis.
Viņa lauksaimniecības uzņēmums pilnībā nodrošina visu ražošanas ciklu, piedāvājot patērētājiem svaigi skābētus un sautētus kāpostus. Sēklas tiekot pirktas no profesionāļiem, Holandes sēklaudzēšanas uzņēmumiem, bet stādi izaug milzu siltumnīcā Vārmē. Katru gadu galviņas briedina aptuveni divdesmit šķirņu krustzieži.
"Grūti paredzēt laika apstākļu īpatnības, turklāt savas labākās īpašības šķirne parāda gadus trīs. Esam bijuši seminārā Holandē, kur katrai klimata joslai radīts atšķirīgs sēklu piedāvājums. Piemēram, poļiem savs, bet mums – savs," stāsta J.Čaročinskis.
Tikai neliela daļa produkcijas aizceļo uz ārzemēm, jo lielākie noņēmēji ir tepat, Latvijā. "Sadarbojos ar veikalu ķēdēm Domina, Prisma, Sky, Maxima. Ārzemju tirgu iekarot nav nemaz tik vienkārši, arī tur netrūkst ražotāju, turklāt katras valsts patērētājiem ir atšķirīgas prasības garšas ziņā. Pēdējos divus gadus arī vietējie mūsu produkciju var iepazīt labāk," teic īpašnieks, piebilstot, ka pie viņa ražojumiem kurzemnieki varot tikt veikalos Maxima un Elvi.
Pļauja decembrī
Kad galviņas novāktas, tās nogādā glabātavās līdz brīdim, kad tiek pārstrādātas. Tā saimniecība nodrošina svaigu izejmateriālu visam gadam. "Vasaras karstumā skābējam krietni mazāk," klāsta J.Čaročinskis. Strādnieki varot vēl atpūsties vai sagatavot darba telpas. Īstais pļaujas laiks esot pirms Ziemassvētkiem, kad pamatīgi jāpārdomā darbu sadalījums, lai nodrošinātu intensīvo pieprasījumu.
Cik liels valis Garīši ir šajā tirgus segmentā, un cik grūti vai viegli noturēties? "Vēl peldam," atbilde ir nedaudz izvairīga.