Frakciju padome nevienojas par Saeimas tālāko darbību (182)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Frakciju padome šodien apmainījās ar savstarpējiem pārmetumiem par "kvoruma noraušanu", bet nevienojās par Saeimas turpmāko darbību.

Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze (ZZS) pauda viedokli, ka ar šo soli trijās ārkārtas sēdēs Saeima sabiedrības acīs ir sagrāvusi to savu autoritātes mazumiņu, ko tai bija izdevies izveidot pēdējo mēnešu laikā.

Kvoruma noraušanā vaino viens otru

Daudze atzina, ka "kvoruma noraušana" kā parlamentārās darbības forma ir paredzēta Saeimas kārtības rullī, tomēr, pēc viņa domām, šodien opozīcija to izmantoja ar tīri politisku mērķi.

Saeimas priekšsēdētājam iebilda LPP/LC frakcijas vadītājs Andris Bērziņš, kurš atgādināja, ka "kvoruma noraušanas sērgu aizsāka koalīcijas frakcijas, pirms nedēļas tādējādi aizkavējot lēmuma par akcīzes nodokļa nepiemērošanu dabasgāzei līdz 2014.gadam".

Pilsoniskās savienības frakcijas priekšsēdētāja Anna Seile rosināja sasaukt kopīgu Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas un Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēdi un rast kompromisu par akcīzes nodokli dabas gāzei.

Arī "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK frakcijas priekšsēdētājs Māris Grīnblats pauda viedokli, ka nav jēgas sasaukt Saeimas ārkārtas sēdi, kamēr kompromisu par dabasgāzes akcīzes nodokli nav panākušas vismaz divas lielākās Saeimas frakcijas.

Saeimas sēdi varētu sasaukt augusta beigās

Saeimas sekretārs Dzintars Rasnačs (TB/LNNK) rosināja sasaukt Saeimas ārkārtas sēdi 25.augustā, lai galīgajā lasījumā pieņemtu Sabiedrisko pakalpojumu sniedzēju iepirkumu likumu, jo par attiecīgās Eiropas Komisijas direktīvas nepārņemšanu Latvijai draud lielas finansiālas sankcijas. Tomēr šajā jautājumā Frakciju padome šodien nekādu lēmumu nepieņēma.

Saeimas sekretāra biedrs Andrejs Klementjevs (SC) rosināja frakcijām vienoties, ka tās nepielietos Saeimas kārtības rullī paredzēto iespēju "noraut kvorumu" sēdē, ja citādi nav iespējams nobremzēt tām nevēlamu likuma vai lēmuma pieņemšanu. Arī šis priekšlikums neguva frakciju vadītāju atbalstu.

Saeimas ārkārtas sēdi pasludina par nenotikušu

Balsojumā par grozījumu Zemesgrāmatu likumā nodošanu apspriešanai Saeimas komisijām šodien piedalījās tikai 40 koalīciju veidojošo frakciju deputāti. Nebalsoja 37 opozīcijas deputāti.

Sēdes vadītājs Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze (ZZS) izsludināja šādos gadījumos Saeimas Kārtības rullī paredzēto desmit minūšu pārtraukumu. Pēc tā, atsākot darbu, balsojumā atkal piedalījās tikai 41 koalīcijas deputāts. Opozīcijas frakciju deputāti balsojumā nepiedalījās.

Līdz ar to Saeimas ārkārtas sēde tika slēgta un pasludināta par nenotikušu.

Daudze arī informēja deputātus, ka prezidijs ir nolēmis sasaukt šodien arī trešo ārkārtas sēdi, kuras darba kārtībā ir Sabiedrisko pakalpojumu sniedzēju iepirkumu likums un grozījumi likumā "Par valsts un pašvaldību finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanu".

Sākot trešo Saeimas ārkārtas sēdi, tika konstatēts, ka zālē neatrodas deputāts, kuru Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija ir pilnvarojusi ziņot par Sabiedrisko pakalpojumu sniedzēju iepirkumu likumu.

Sēdes vadītāja Solvita Āboltiņa (JL) aicināja deputātu Oskaru Spurdziņu (TP) ziņot par grozījumiem likumā "Par valsts un pašvaldību finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanu".

Jau par pirmo Juridiskā biroja priekšlikumu likumprojekta 1.pantā aizstāt vārdu "kopsummā" ar vārdu "kopumā" tika pieprasīts balsojums, kurā piedalījās tikai 40 deputāti, otrreiz balsojot - tikai 39 deputāti. Tas nozīmē, ka sēdē nav kvoruma, un tika izsludināts 10 minūšu pārtraukums.

Izjauc balsojumu par akcīzes nodokli dabasgāzei

Saeimas koalīcijas frakcijas šodien, mākslīgi radot kvoruma trūkumu Saeimas sēdē, kārtējo reizi izjauca lēmuma pieņemšanu par akcīzes nodokļa atcelšanu dabasgāzei.

Pēc tam, kad, izskatot grozījumus likumā "Par akcīzes nodokli", Saeima ar balsu vairākumu bija noraidījusi deputāta Aigara Štokenberga (SCP) un finanšu ministra Einara Repšes (JL) priekšlikumu samazināt akcīzes nodokli dabasgāzei uz pusi - no pašreizējiem 15,6 latiem par 1000 kubikmetru līdz 7,80 latiem 1000 kubikmetru -, nākamajā balsojumā piedalījās tikai 47 deputāti.

Kvoruma trūkuma dēļ Saeimas sēdē tika izsludināts desmit minūšu pārtraukums. Atsākot Saeimas ārkārtas sēdi, balsojumā atkal piedalījās tikai 47 deputāti.

Kā jau ziņots, Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija ir atbalstījusi priekšlikumu līdz 2014.gada 1.janvārim nepiemērot akcīzes nodokli dabasgāzei. Saskaņā ar sagatavotajiem grozījumiem akcīzes nodoklis, kas samaksāts līdz šī likuma pārejas noteikumu spēkā stāšanās dienai, ir atmaksājams. Paredzēts, ka tā atmaksas kārtību noteiks Ministru kabinets.

Pieņemt grozījumus likumā "Par akcīzes nodokli" Saeima mēģināja 26.jūlija ārkārtas sēde, bet valdošās koalīcijas deputāti atteicās piedalīties balsojumā un kvoruma trūkuma dēļ sēde tika pasludināta par nenotikušu.

Šodien Saeimas ārkārtas sesijas pirmā ārkārtas sēde netika turpināta.

Sēdē bija paredzēts izskatīt arī Sabiedrisko pakalpojumu sniedzēju iepirkumu likumu. Kā deputātiem apgalvoja Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētājs Vents Armands Krauklis (TP), par Eiropas Komisijas direktīvas nepārņemšanu šajā likumā, kas ir jāizdara augustā, Latvijai draud soda sankcijas 50 000 eiro (35 000 latu) dienā, ko Eiropas Savienība iekasēs no mūsu valsts bezstrīdus kārtībā.

Komentāri (182)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu