Slēdz naftas dziļurbumu Meksikas līcī (2)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Lielbritānijas naftas kompānija BP trešdien paziņoja, ka tai izdevies veiksmīgi pabeigt naftas dziļurbuma galīgās slēgšanas procedūru Meksikas līcī, tādējādi apliecinot, ka drīzumā tiks pieliekts punkts pasaules vēsturē lielākajam netīšajam naftas izplūdumam jūrā.

Astoņas stundas ilgušās procedūras laikā dziļurbumā tika iepildīti smagi urbšanas dubļi.

BP izplatītajā paziņojumā norādīts, ka urbuma slēgšana noritējusi saskaņā ar plānu, tomēr situācija jūras dibenā vēl tiks uzraudzīta.

Tāpat kompānija informēja, ka tā, iespējams, urbumā iesūknēs vēl vairāk dubļu, lai iespiestu naftu dziļāk klintī, taču tas būs atkarīgs no kontroles rezultātiem.

BP arī apņēmusies turpināt sadarbību ar ASV administrāciju, lai vienoto par tālāko rīcības gaitu un nolemtu, vai dziļurbumā nepieciešams iepildīt arī cementu.

Jau vēstīts, ka naktī uz 21.aprīli uz BP nomātās naftas ieguves platformas "Deepwater Horizon" Meksikas līcī notika sprādziens, platforma aizdegās un pēc divām dienām nogrima. Sprādziena brīdī uz platformas atradās 126 strādnieki, no kuriem 115 tika evakuēti, bet 11 gāja bojā.

Pēc vairākiem neveiksmīgiem mēģinājumiem BP jūnijā izdevās pārgriezt bojāto izvades cauruli un uzsākt darbu pie tās noslēgšanas, un tikai 16.jūlijā pirmo reizi kopš aprīļa beigām pilnībā tika apturēta naftas izplūšana.

ASV pētnieki aprēķinājuši, ka šajā laikā no dziļurbuma Meksikas līcī izplūduši aptuveni 4,9 miljoni barelu naftas jeb vidēji 62 000 barelu naftas dienā, kas ir 12 reizes vairāk, nekā liecināja sākotnējās BP aplēses. Zinātnieki atzinuši, ka šī katastrofa uzskatāma par pasaules vēsturē lielāko netīšo naftas izplūdumu jūrā.

Saskaņā ar ASV Tīrā ūdens likumu BP draud naudassods vairāk nekā piecu miljardu ASV dolāru (2,7 miljardu latu) apmērā.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu