Deputāti atbalsta ierosinājumu atcelt akcīzes nodokli dabasgāzei (68)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija trešdien galīgajam lasījumam atbalstīja grozījumus likumā par akcīzes nodokli, kas paredz līdz 2014.gadam atcelt akcīzes nodokli dabasgāzei, informēja komisijas sēdē.

Komisijas vairākums atbalstīja iepriekš pirmajā lasījumā pieņemto ierosinājumu atlikt akcīzes nodokļa piemērošanu dabasgāzei līdz 2014.gada 1.janvārim, savukārt noraidīja Finanšu ministrijas (FM) un deputāta Aigara Štokenberga ("Sabiedrība citai politikai") ierosinājumu samazināt akcīzes nodokli dabasgāzei uz pusi - no 15,6 latiem par 1000 kubikmetriem līdz 7,8 latiem par 1000 kubikmetriem. FM priekšlikumu atbalstīja tikai vienīgais koalīcijas partiju pārstāvis - Ingmārs Līdaka (Zaļo un zemnieku savienība).

Komisija arī vienojās paredzēt, ka akcīzes nodoklis, kas samaksāts līdz grozījumu stāšanās spēkā, tiks atmaksāts. Atmaksas kārtību noteiks Ministru kabinets.

Valdība priekšlikumu neatbalsta

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (JL), komentējot atbildīgās Saeimas komisijas lēmumu, uzsvēra, ka valdība nevar atbalstīt šāda veida priekšlikumu, kas ir atrauts no valsts budžeta konteksta.

Valdības vadītājs uzsvēra, ka akcīzes nodokļa ietekme uz dabasgāzes tarifiem ir salīdzinoši neliela un daudz lielāku ietekmi uz tiem atstāj "Gazprom" cenu pieaugums.

Jau vēstīts, ka parlaments 26.jūlijā konceptuāli atbalstīja Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas ierosinātos grozījumus likumā par akcīzes nodokli, kas paredz atlikt akcīzes nodokļa piemērošanu dabasgāzei līdz 2014.gadam. Likumprojekts tika atzīts par steidzamu, un priekšlikumu iesniegšanai galīgajam lasījumam deputātiem tika piešķirtas vien 15 minūtes, taču uz komisijas sēdi ieradās tikai opozīcijas partiju pārstāvji, tāpēc neizdevās savākt kvorumu likumprojekta virzīšanai izskatīšanai Saeimā galīgajā lasījumā.

Komisijas sēdē Saeimas Juridiskais birojs iepriekš vērsa deputātu uzmanību uz likumprojekta iespējamajām pretrunām ar Satversmi. Pirmkārt, Satversme paredz - ja izmaiņas likumā ir saistītas ar valsts budžetā neparedzētiem izdevumiem, jānorāda arī šo izdevumu segšanas avots. Ierosinājums atlikt akcīzes nodokļa piemērošanu dabasgāzei gan nerada zaudējumus, tomēr var izraisīt būtisku ieņēmumu samazinājumu, tāpēc jāizvērtē, kā to segt, uzsvēra Juridiskā biroja pārstāve.

Komisijas priekšsēdētājs Vents Armands Krauklis iepriekš izvirzīja priekšlikumu atlikt akcīzes nodokļa piemērošanu dabasgāzei, balstoties uz Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) aptaujas rezultātiem, kas atspoguļo siltumapgādes parādu problēmas pašvaldībās. Pētījums liecina, ka aptaujāto 74 pašvaldību kopējais parāds 2010.gada 1.maijā pārsniedz 19 miljonus latu.

Turklāt šogad dabasgāzes cenas pieaugums tiek prognozēts aptuveni 30% apmērā, bet akcīzes nodoklis palielina dabasgāzes cenu vēl par 6-8%, teikts likumprojekta anotācijā.

Krauklis iepriekš uzsvēra, ka akcīzes nodokļa piemērošanas atlikšana ir vienīgā iespēja, kā likumdevēji var ietekmēt apkures tarifu palielināšanos. Šim viedoklim gan nepiekrita koalīcijas partijas pārstāvošie deputāti, kuri rosināja apkopot saņemtos viedokļus un nodot tos izskatīšanai Ministru kabinetā. Tomēr komisijas vairākums lēma par labu likumprojekta virzīšanai izskatīšanai Saeimā.

LPS Ministru prezidentam, kā arī Ekonomikas, Finanšu, Labklājības un Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijai nosūtījusi vēstuli, kurā pauž bažas, ka apkures cenas nākamajā sezonā var pieaugt par 47%.

Jau vēstīts, ka no šā gada 1.jūlija dabasgāzei Latvijā piemēro akcīzes nodokli.

Komentāri (68)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu