Gripas sezona tuvojas beigām

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (Rīgas Austrumu slimnīcas) stacionāra «Latvijas Infektoloģijas centrs» Virusoloģijas laboratorijā ievērojami samazinājies to izmeklēto paraugu skaits, kas apstiprina pacienta saslimšanu ar gripu. Līdz ar to gripas sezonu var uzskatīt par gandrīz slēgtu, visticamāk, turpmāk iespējami vien sporādiski saslimšanas gadījumi.

Pēdējo dienu statistika liecina: lai gan mediķiem radušās aizdomas par iespējamo pacientu saslimšanu ar gripu, taču, veicot paņemto paraugu laboratorisko izmeklēšanu, tajos vairumā gadījumu gripas vīrusi netiek konstatēti.

Šonedēļ, 7.maijā, pārbaudot 51 paraugu, gripas vīruss konstatēts vienā gadījumā, otrdien, 8.maijā, laboratoriskai pārbaudei tika saņemti 13 paraugi, no tiem trīs bija pozitīvi. Salīdzinājumam: aprīļa pēdējā nedēļā laboratoriski izmeklētajos 247 paraugos gripas vīrusi tika konstatēti 73 gadījumos, bet jau pēc nedēļas, maija pirmajā nedēļā, no 108 pārbaudei nodotajiem paraugiem 17 gadījumos apstiprinājās gripas vīruss.

Stacionāra «Latvijas Infektoloģijas centrs» galvenā ārste Baiba Rozentāle akcentē: lai gan gripas sezona ir beigusies, joprojām cilvēkiem jābūt piesardzīgiem un, sajūtot gripai raksturīgos simptomus, jākonsultējas ar savu ģimenes ārstu.

Šobrīd aktīvo saslimšanu ar gripu, nomaina pieaugoša saslimšana ar akūtām augšējo elpošanas ceļu infekcijām (AAEI).

Saslimstība ar AAEI varētu vēl turpināt augt. AAEI izplatās pilienu ceļā. Rozentāle uzsver, ka neārstēta vai neizārstēta augšējo elpceļu vīrusu infekcija var komplicēties ar bakteriālām pneimonijām, deguna blakusdobuma iekaisumu, vidusauss iekaisumu. Īpaša riska grupa ir cilvēki ar sirds asinsvadu slimībām, cukura diabētu, imūndeficīta stāvokļiem. Viņu veselība, pat it kā vieglas saslimšanas gadījumā ar elpceļu infekciju, var tikt apdraudēta.

Infektologi atgādina, ka no elpceļu infekcijām iespējams izvairīties, galvenokārt ievērojot personīgo higiēnu, tai skaitā roku mazgāšanu, elpceļu higiēnu. Ir jācenšas izvairīties no kontakta ar vīrusu infekcijas slimniekiem. Un arī pašam saslimušajam jāapzinās, ka neizārstējies un neievērojot piesardzības pasākumus, viņš var apdraudēt apkārtējo cilvēku veselību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu