Saistībā ar datu noplūdi trim VID ierēdņiem par 20% samazina mēnešalgu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Saistībā ar datu noplūdi no Valsts ieņēmumu dienesta (VID) elektroniskās deklarēšanās sistēmas (EDS) trim VID ierēdņiem samazināta mēnešalga par 20%, aģentūru BNS informēja VID Komunikācijas daļā.

VID Informātikas pārvaldes direktorei Ivetai Bērtulsonei par 20% samazināta mēnešalga uz sešiem mēnešiem. Viņai sods piemērots par kvalitatīvas EDS administrēšanas, kvalitātes testēšanas, uzraudzības un analīzes nenodrošināšanu, nepietiekami koordinējot pasākumus tā nodrošināšanai, kā dēļ laika posmā no 2009.gada 29.oktobra līdz šā gada 3.februārim tika veikta nelikumīga automatizēta datņu lejupielāde no EDS.

Informātikas pārvaldes direktores vietniekiem Viesturam Šķilam un Jusim Stumpam savukārt piemērota mēnešalgas samazināšana par 20% uz trijiem mēnešiem. Viņi disciplināri sodīti par kvalitatīvas EDS administrēšanas, kvalitātes testēšanas, uzraudzības un analīzes nenodrošināšanu, nepietiekami koordinējot pasākumus tā nodrošināšanai, kā dēļ tika veikta nelikumīga datu lejupielāde no EDS.

Pēc iepazīšanās ar disciplinārlietas materiāliem un disciplinārlietu komisiju secinājumiem 9.jūlijā lēmumu par piemērojamo sodu pieņēma VID ģenerāldirektores vietnieks muitas jomā, Muitas pārvaldes direktors Tālis Kravalis.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka saistībā ar datu noplūdi VID tika izveidotas divas izmeklēšanas komisijas. Viena komisija izmeklēja darbinieku disciplinārlietas, bet otra - ierēdņu. Komisijās iekļauti informātikas speciālisti, juristi, pārstāvji no VID Iekšējā audita pārvaldes, Finanšu policijas pārvaldes un Muitas kriminālpārvaldes.

Šogad aprīlī VID izteica rājienus četriem dienesta Informācijas pārvaldes darbiniekiem. VID norādīja, ka dienesta Informātikas pārvaldes Ekspluatācijas daļas Datubāzu administrēšanas nodaļas galvenais speciālists Kirils Ruskulis saņēmis rājienu, jo nekvalitatīvi analizēja "Log" failus. Informātikas pārvaldes Ekspluatācijas daļas Datubāzu administrēšanas nodaļas priekšnieks Ingus Cinciuss un šīs nodaļas galvenais speciālists Edgars Kačerovskis, kā arī VID Informātikas pārvaldes Ekspluatācijas daļas priekšnieks Jurijs Smirnovs sodu saņēmuši, jo nenodrošināja EDS kvalitatīvu administrēšanu, darbību, kvalitātes testēšanu, uzraudzību un analīzi un nepietiekami koordinēja pasākumus tās nodrošināšanai.

Iepriekš arī ziņots, ka šogad februārī VID EDS tika atrasts drošības caurums, pa kuru triju mēnešu laikā nezināmas personas ieguvušas apmēram 7,4 miljonus dokumentu 120 gigabaitu apmērā. Atbildību par datu noplūdi uzņēmās cilvēku grupa, kas sevi dēvēja par "Ceturtās atmodas tautas armiju". Vēlāk tās pārstāvis, kurš sevi sauca par Neo, regulāri internetā publicēja dažādu iestāžu algu sarakstus.

Policija sāka kriminālprocesu un tā ietvaros aizturēja Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta Mākslīgā intelekta laboratorijas līdzstrādnieku Ilmāru Poikānu, kurš atzinies, ka ir Neo.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu