Par datu noplūdi no VID soda ar 20% algas samazinājumu (82)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

Saistībā ar drošības incidentu, kad no Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Elektroniskās deklarēšanas sistēmas (EDS) noplūda milzīgs sensitīvas informācijas apjoms, disciplinārsods - amatalgas samazināšana par 20% - piemērots VID Informātikas pārvaldes (IP) vadītājai Ivetai Bērtulsonei, kā arī viņas vietniekiem Viesturam Šķiļam un Jurim Stumpam.

Pievienots Neo viedoklis raksta beigās

Bērtulsonei piemērots disciplinārsods - mēnešalgas samazināšana uz sešiem mēnešiem, ieturot 20% no mēnešalgas, bet Šķiļam un Stumpam piemērots sods - mēnešalgas samazināšana uz trijiem mēnešiem, ieturot 20% no mēnešalgas.

Kā informēja VID Komunikācijas nodaļā, Bērtulsonei sods piemērots par "kvalitatīvas EDS administrēšanas, kvalitātes testēšanas, uzraudzības un analīzes nenodrošināšanu, nepietiekami koordinējot pasākumus tā nodrošināšanai, kā rezultātā laika posmā no 2009.gada 29.oktobra līdz 2010.gada 3.februārim tika veikta nelikumīga automatizēta 7 483 140 XML datņu lejupielāde no EDS".

Šķiļam un Stumpam sods piemērots "par kvalitatīvas EDS administrēšanas, kvalitātes testēšanas, uzraudzības un analīzes nenodrošināšanu, nepietiekami koordinējot pasākumus tā nodrošināšanai, kā rezultātā laika posmā no 2009.gada 29.oktobra līdz 2010.gada 3.februārim tika veikta nelikumīga automatizēta 7 483 140 XML datņu lejupielāde no EDS".

Pirms informācijas par pieņemtajiem lēmumiem publiskošanas bija nepieciešams ar lēmumiem iepazīstināt amatpersonas, pret kurām disciplinārlietas tika skatītas, informē VID.

Lēmumus par piemērojamo sodu pieņēmis VID ģenerāldirektores vietnieks muitas jomā, Muitas pārvaldes direktors Tālis Kravalis.

VID aprīlī saistībā ar drošības incidentu piemēroja disciplinārsodu - rājienu - četriem IP darbiniekiem, bet pret IP vadību sākto disciplinārlietu izmeklēšanas termiņš tika pagarināts līdz jūlijam. VID 10.martā izveidoja divas disciplinārlietu izmeklēšanas komisijas, no kurām viena izmeklēja lietas pret VID ierēdņiem, bet otra - pret darbiniekiem.

Neo: vai sodu saņems arī citi atbildīgie?

Ilmārs Poikāns jeb Neo
Ilmārs Poikāns jeb Neo Foto: LETA

Datorspeciālists Ilmārs Poikāns jeb Neo, kurš, kā pats apgalvo, atklāja caurumu VID sistēmā un publiskoja datus par atalgojumu dažādās valsts un pašvaldību iestādēs un uzņēmumos, sociālajā tīklā "Twitter" jautā, vai sodu saņems arī citas institūcijas un personas, kuras nav nodrošinājušas informācijas drošību.

"Interesanti, vai EDS izstrādātājiem un auditoriem būs arī kādas taustāmas sekas, izņemot kaunu par notikušo?" jautā Poikāns.

Komentāri (82)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu