ASV izdevusi jaunu dziļūdens naftas urbumu moratoriju (2)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

ASV valdība pirmdien izdevusi jaunu moratoriju, kas dziļūdens naftas urbumus aizliedz līdz pat 30.novembrim, tādējādi nodrošinot, ka naftas kompānijas pēc Meksikas līča dabas katastrofas īsteno visus nepieciešamos drošības pasākumus.

"Nafta no [Lielbritānijas naftas kompānijas] BP [piederošās platformas] izplūst jau vairāk nekā 80 dienas, tāpēc dziļūdens urbumu apturēšana ir būtiska un atbilstoša, lai sabiedrību, piekrasti un dzīvo dabu aizsargātu no dziļūdens urbumu radītajiem draudiem," paziņoja ASV iekšlietu sekretārs Kens Salazars.

"Savu lēmumu balstu uz pierādījumiem, kas ar katru jaunu dienu apliecina, ka joma nespēj dziļūdens apstākļos ierobežot katastrofālu izplūdi un darboties droši," uzsvēra Salazars.

Jaunā moratorija būs spēkā līdz 30.novembrim vai līdz brīdim, kad Salazars atzīs, ka dziļūdens naftas urbumi ir droši.

Sūdzas, ka darbu zaudēs vismaz 120 000 Luiziānas iedzīvotāju

Iekšlietu sekretāra lēmumu nekavējoties nosodīja Luiziānas senatore Mērija Landrū, kura norādīja, ka Salazara lēmuma dēļ darbu varētu zaudēt pat 120 000 štata iedzīvotāju un sāktos vēl viena ekonomiska katastrofa, kura varētu pat pārspēt pasaules finanšu krīzi.

Landrū apgalvoja, ka naftas ieguve piekrastē ir droša joma, norādot, ka Meksikas līča ASV teritoriālajos ūdeņos veiksmīgi izveidoti 42 000 urbumi.

Luiziānas vadība prasa moratoriju atzelt

"Protams, nepieciešami iedarbīgākie noteikumi un lielāka caurredzamība, taču "Deepwater Horizon" gadījums ir izņēmums, un pret to arī vajadzētu attiekties kā pret izņēmumu," prezidentālās komisijas sēdē, kurā izskatīja Meksikas līča katastrofu, uzsvēra senatore.

"Aicinu komisiju nekavējoties rīkoties, lai šo moratoriju atceltu," paziņoja Landrū.

Savu sašutumu par iekšlietu sekretāra lēmumu paudusi arī ASV Tirdzniecības palātas institūts, kurš norāda, ka moratorija apdraud 20 000 darbavietu Luiziānā vien.

"Papildu uzmanība drošībai ir būtiska, taču neļaut izmantot ASV enerģētikas resursus kaitēs mūsu ekonomikai un drošākai energoapgādes nākotnei," norādīja institūta pārstāve Kerena Hārberta.

Salazars jau iepriekš brīdināja, ka jaunu dziļūdens urbumu moratoriju izdos, neņemot vērā apelācijas tiesas nolēmumu. Naftas kompānijas juridisko neskaidrību dēļ ir nolēmušas neatsākt jaunu urbumu veidošanu.

"Pirms ierosināt atcelt šo moratoriju, mums jābūt drošiem, ka ir atrisināti visi tajā minētie drošības jautājumi. Neuzskatu, ka tas jau būtu sasniegts," uzsvēra viens no komisijas vadītājiem Bills Railijs.

Naftas kompānijas draud aiziet

Savukārt naftas kompānijas, kuras darbojas Meksikas līcī, ir brīdinājušas, ka turpmākas moratorijas gadījumā tās pārcels savu darbību citviet.

Jau vēstīts, ka pagājušajā nedēļā Aapelācijas tiesa noraidīja ASV federālās valdības lūgumu atjaunot jūras piekrastes zonas dziļūdens urbumiem noteikto moratoriju, tādējādi ļaujot naftas kompānijām atsākt naftas urbšanu Meksikas līcī.

Tiesas lēmums nebija galīgs, tādēļ ASV prezidenta Baraka Obamas administrācija turpināja cīņu pret jauniem naftas urbumu projektiem.

Paredz pārtraukt 33 naftas platformu darbību

Moratorijs paredzēja neizsniegt atļaujas jauniem dziļūdens urbumu projektiem un apturēt urbšanu 33 pašreiz darbojošās naftas platformās.

Tā pati apelācijas tiesa līdzīgu lietu izskatīs augusta beigās vai septembra sākumā.

Analītiķi pieļāva ka ASV Iekšlietu ministrija varētu piedāvāt rediģētu moratoriju, kas aizliegtu naftas urbumu veikšanu vairāk nekā 150 metru dziļumā.

Naktī uz 21.aprīli uz BP nomātās naftas ieguves platformas "Deepwater Horizon" Meksikas līcī notika sprādziens, platforma aizdegās un pēc divām dienām nogrima. Sprādziena brīdī uz platformas atradās 126 strādnieki, no kuriem 115 tika evakuēti, bet 11 gāja bojā.

Lielākā katastrofa vēsturē

Kopš šīs eksplozijas Meksikas līcī izplūda nafta, un tās radītais piesārņojums būtiski skāra vietējos uzņēmējus un dabu. Naftas plankums aizņēmis aptuveni 95 kilometrus garu ASV piekrastes līniju, apdraudot daudzas retas dzīvnieku un putnu sugas, kā arī apturot zvejniecību.

Pēc vairākiem neveiksmīgiem mēģinājumiem BP jūnijā izdevās pārgriezt bojāto izvades cauruli un uzsākt darbu pie tās noslēgšanas, šādi ievērojami samazinot naftas izplūšanu.

Katastrofas dēļ Obama izsludināja moratorija, kas uz sešiem mēnešiem aizliedza veikt dziļūdens naftas urbšanas darbus, taču jau 22.jūnijā federālais tiesnesis to atcēla.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu