Īrijas ekonomika izkļūst no ilgās recesijas, tomēr bezdarbs pieaug (2)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Īrijas ekonomika ir izkļuvusi no dziļās un ilgstošās recesijas, jo šogad pirmajā ceturksnī salīdzinājumā ar pērnā gada pēdējiem trim mēnešiem iekšzemes kopprodukts (IKP) palielinājās par 2,7%, tomēr šajā eiro zonas valstī jūnijā pieauga arī bezdarbs.

IKP spēcīgo izaugsmi veicināja vājais eiro kurss, kura dēļ strauji palielinājās Īrijas eksports.

Savukārt bezdarba līmenis Īrija šomēnes pacēlās līdz 13,4% no ekonomiski aktīvajiem iedzīvotājiem pretstatā 13,2% maijā.

Premjers Braeins Kouens atzina, ka bezdarba dati likuši vilties un brīdināja, ka valstij vēl ejams tāls ceļš, lai panāktu pilnīgu tautsaimniecības atveseļošanos.

Pašlaik no eiro zonas reģiona valstīm recesija turpinās tikai Grieķijā, visās pārējās zemēs atsākusies pieticīga izaugsme.

Īrijas tautsaimniecība ir smagi cietusi no sabrukuma nekustamo īpašumu tirgū, augošā bezdarba un vairāku banku glābšanas pasākumiem, kuri iedragāja valsts budžetu.

Lai aizlāpītu lielo caurumu valsts budžetā, Īrija, kuru savulaik dēvēja par ķeltu tīģeri vairāk nekā desmit gadu ilgā straujā ekonomikas uzplaukuma dēļ, kopš pērnā gada beigām īsteno drastisku tēriņu apcirpšanu, samazinot sabiedriskajā sektorā strādājošo algas un dažādus sociālos pabalstus.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu