Augošo naftas cenu dēļ varētu pārskatīt inflācijas prognozi

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Bijām plānojuši, ka šī gada beigās un nākamā gada sākumā būsim ļoti tuvu Māstrihtas kritēriju rādītājiem, bet pašreizējie notikumi, kas saistīti ar naftas cenu pieaugumu, liek nopietni par šiem jautājumiem bažīties, šodien žurnālistiem sacīja Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs.

Pagaidām Latvijas vidējā inflācija ir 3,4%, bet, pēc Rimšēviča sacītā, gada beigās tai ir jātuvinās Māstrihtas kritēriju rādītājam - 2,4%.

«Ja naftas cenas saglabāsies augstas, tas nozīmē, ka gada laikā augs arī enerģijas izmaksas, kas ietekmēs arī pārējo preču un pakalpojumu ražošanu. Tas var likt arī pārskatīt inflācijas prognozi,» sacīja centrālās bankas prezidents.

Viņš prognozēja, ka šogad naftas cenas varētu nedaudz samazināties, tāpēc Latvijas Banka patlaban nepārskata gada vidējās inflācijas prognozi un saglabā to 2,4% līmenī, lai gan esot bažas, ka šā gada vidū inflācijas rādītāji varētu tikt pārskatīti.

Rimšēvičs arī tuvākajā laikā solīja aicināt valdību un finanšu ministru Andri Vilku (V) domāt, kā iegrožot inflāciju.

Jau ziņots, ka vidējais patēriņa cenu līmenis šā gada februārī, salīdzinot ar šā gada janvāri, palielinājās par 0,1%, bet vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējā gada attiecīgo mēnesi, audzis par 3,4%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Februārī, salīdzinot ar janvāri, precēm cenas pieauga par 0,2%, bet pakalpojumiem - par 0,1%. 2011.gada februārī, salīdzinot ar 2011.gada janvāri, vidējais patēriņa cenu līmenis pieauga par 0,3%.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu