Zatlers un Klintone tikšanās laikā uzsver Latvijas un ASV ciešās attiecības (5)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Valsts prezidents Valdis Zatlers un ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone šodien tikšanās laikā Vašingtonā uzsvēruši Latvijas un ASV ciešās un pozitīvās divpusējās attiecības, informēja Prezidenta preses dienestā.

ASV vienmēr bijusi lielisks Latvijas draugs, sacīja Zatlers. "Mēs ļoti novērtējam jūsu draudzību. Latvija un ASV ir bijuši stratēģiskie sabiedrotie kopš mūsu neatkarības atgūšanas, un mēs ceram uz turpmāku ilgstošu sadarbību un būsim lielisks sabiedrotais."

Savukārt Klintone norādīja, ka viņai ir liels gods uzņemt Zatleru, jo ASV ar Latviju ir ļoti ciešas un svarīgas attiecības.

"Tā ir valsts, kuru mēs apbrīnojam. Latvijas pūles un sasniegumi, pārvarot grūtības pēdējos gadu desmitos, tās demokrātija, brīvība un mērķtiecība virzībā uz labāku nākotni ir iedvesmojoša. Mums ir ļoti pozitīvas divpusējās attiecības. Mēs cieši strādājam, risinot reģionālus un pat globālus jautājumus," sacīja Klintone.

Kā ziņots, Zatlers šodien tikās arī ar ASV Kongresa Pārstāvju palātas spīkeri Nensiju Pelosi, Pārstāvju palātas Ārlietu komitejas Eiropas jautājumu apakškomitejas vadītāju Robertu Veksleru un "Baltic Caucus" pārstāvjiem, kā arī senatoriem Džonu Makkeinu un Džordžu Voinoviču.

Valsts prezidents sacīja atklāšanas uzrunu ASV-Baltijas fonda biznesa seminārā un viesosies Latvijas vēstniecībā ASV, kur tiksies ar vēstniecības darbiniekiem un apskatīs izstādi "Latvian Dimensions: Contemporary Installations and Sculpture". Vēlāk Zatlers piedalīsies Latvijas vēstnieka ASV rīkotajā pieņemšanā, kur pasniegs valsts augstākos apbalvojumus.

Kā ziņots, Ordeņu kapituls piešķīris otrās šķiras Triju Zvaigžņu ordeni bijušajam ASV Tēvzemes drošības departamenta sekretāram Maiklam Čertofam un ASV senatoram Džordžam Voinovičam. Trešās šķiras Triju Zvaigžņu ordenis piešķirts ASV Tēvzemes drošības departamenta sekretāra vietniekam politiku veidošanas jautājumos Ričardam Bārtam, bijušajam ASV vēstniekam Latvijā Čārlzam Larsonam un bijušajam ASV Nacionālās drošības padomes Eiropas jautājumu ģenerāldirektoram Deimonam Vilsonam.

Rīt, 15.maijā, prezidents tiksies ar Brūkinga institūta viceprezidentu Karlosu Paskuālu un institūta rīkotā pasākumā teiks uzrunu "Opportunities and Challenges Beyond 2009: The Role of Transatlantic Partnership in a Post-Economic Crisis World" ("Iespējas un izaicinājumi pēc 2009.gada: Transatlantiskās partnerības loma pasaulē pēc ekonomiskās krīzes").

Vēlāk Zatlers tiksies ar ASV aizsardzības ministru Robertu Geitsu, kā arī teiks uzrunu pieņemšanā par godu ASV-Baltijas fonda gala pasākumam.

16.maijā Zatlers teiks atklāšanas runu Amerikas Baltiešu apvienotās nacionālās komitejas (JBANC) konferencē "2009 Baltic Security Conference: New Challenges" ("2009 Baltijas drošības konference: Jaunie izaicinājumi"). Tāpat prezidents uzrunās ASV-Baltijas fonda gala pasākuma dalībniekus.

17.maijā prezidents tiksies ar latviešu svētdienas skolas pārstāvjiem, apmeklēs dievkalpojumu latviešu luterāņu baznīcā un tiksies ar latviešu kopienas pārstāvjiem.

Savukārt 18.maijā prezidenta darba vizīte ASV turpināsies Sietlā. Zatlers apmeklēs Vašingtonas universitāti, kur teiks uzrunu augstskolas profesoriem un studentiem, tiksies ar universitātes prezidentu Marku Emmeretu, Skandināvijas departamenta mācībspēkiem un Baltijas studiju programmas studentiem.

Vēlāk Sietlas Latviešu namā paredzēta tikšanās ar latviešu kopienas pārstāvjiem.

Vizītes pēdējā dienā, 19.maijā, Zatlers apmeklēs uzņēmumu "Microsoft", tiksies ar iestādes vadītāju Stīvu Balmeru, kā arī ar Bila un Melindas Geitsu fonda Globālās attīstības programmas prezidenti Silviju Burvelu. Tāpat prezidents teiks uzrunu starptautisko attiecību analīzes organizācijā "World Affairs Council".

Kā aģentūru LETA informēja Prezidenta preses dienesta vadītājas vietniece Elīna Lazdāne, prezidentam līdzi uz ASV dodas kancelejas vadītājs Edgars Rinkēvičs, ārlietu padomnieks Andris Pelšs un preses sekretāre Ilze Rassa. Zatleru darba vizītē arī pavada kundze Lilita Zatlere. Neformāli līdzi dodas arī dēls Kārlis Zatlers.

Lazdāne skaidroja, ka dēla ceļa un uzturēšanās izdevumus sedz viņa vecāki, nevis nodokļu maksātāji. Lai arī prezidenta dēls dzīvos vienā viesnīcas numurā ar vecākiem, tas nepalielinot izdevumus, jo viesnīcas numurs, pēc Lazdānes teiktā, jebkurā gadījumā tiktu izraudzīts tāds pats neatkarīgi no tā, vai dēls dodas līdzi prezidentam vai ne.

Lilitai Zatlerei vizītes laikā paredzēta arī atsevišķa programma. Vašingtonā viņai būs iespēja iepazīties ar "Ronald McDonald House Charitities" Mobilā aprūpes centra pārstāvjiem un apskatīt Mobilās aprūpes autobusu. Šo projektu drīzumā ir iecerēts realizēt arī Latvijā.

Ņemot vērā, ka Zatleres kundze ir patronese Valmieras vājdzirdīgo internātskolai-attīstības centram, ASV vizītes laikā viņas mērķis ir iepazīties ar līdzīgām skolām un to mācību programmu Vašingtonā. Tāpēc Valsts prezidenta kundze viesosies Kī pamatskolā, kurā veiksmīgi tiek integrēta skolēnu ar īpašām vajadzībām apmācība, kā arī plānots apmeklēt "Gallaudet" universitāti, kurā ir izveidota īpaša studiju programma nedzirdīgajiem un vājdzirdīgajiem bērniem.

Vizītes laikā Zatleres kundzei ir iecerēts apmeklēt arī Ziņu muzeju, lai pasniegtu Latvijas Okupācijas muzeja dāvinājumu - grāmatu "Latvija zem Padomju Savienības un nacionālistiskās Vācijas varas 1940-1991", kā arī viesoties ASV Holokausta piemiņas muzejā.

Kopā ar Valsts prezidentu Zatleres kundze piedalīsies ASV-Baltijas fonda ikgadējā pasākumā, tiksies ar latviešu kopienas pārstāvjiem gan Vašingtonā, gan Sietlā un viesosies informācijas tehnoloģiju un komunikāciju uzņēmumā "Microsoft".

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu