Spānijas karaļpāris ierodas Rīgā (83)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šodien pie Rīgas pils notika Spānijas karaļa Huana Karlosa un viņa kundzes karalienes Sofijas svinīgā sagaidīšanas ceremonija.

Augstos viesus sagaidīja Valsts prezidents Valdis Zatlers ar kundzi Lilitu Zatleri. Kā ierasts valsts vizītēs, oficiālajā sagaidīšanas ceremonijā tika atskaņotas abu valstu himnas, kā arī notika sasveicināšanās ar pušu delegāciju pārstāvjiem.

Valsts prezidents Valdis Zatlers un Spānijas karalis Huans Karloss šodien tikšanās laikā pārrunājuši abu valstu ekonomisko un kultūras sadarbību, informēja Prezidenta preses dienestā.

Pēc oficiālās sagaidīšanas ceremonijas pie Rīgas pils, tradicionālās kopējās fotografēšanās un ieraksta veikšanas viesu grāmatā Zatleram bija tikšanās ar Huanu Karlosu, kuras laikā tika pārrunāta abu valstu ekonomiskā sadarbība, īpaši enerģētikas jomā. Abu valstu vadītāji apmainījās ar viedokļiem par pieredzi Ibērijas elektroenerģijas tirgū, kas var noderēt Baltijas elektroenerģijas tirgus veidošanā.

Zatlers un Huans Karloss pārrunāja arī Latvijas un Spānijas kultūras sadarbību, tostarp plānoto Servantesa institūta atvēršanu Rīgā.

Runājot par abu valstu sadarbību Eiropas Savienībā un NATO, Latvijas Valsts prezidents uzsvēra, ka Eiropai jārunā vienā balsī un ir nepieciešama cieša sadarbība situācijas stabilizēšanai Afganistānā un šīs valsts attīstības procesā, kur būtiska ir ne tikai militārā, bet arī civilā aizsardzība. Spānijas karalis arī iepazīstināja Valsts prezidentu ar Spānijas prioritātēm gaidāmās Eiropas Savienības prezidentūras laikā.

Šodien pēc svinīgās ziedu nolikšanas ceremonijas Spānijas karalis Huans Karloss ar karalieni Sofiju un Valsts prezidents Valdis Zatlers ar kundzi Lilitu Zatleri sasveicinājās ar cilvēkiem, kas bija pulcējušies pie Brīvības pieminekļa.

Kā novērojām, starp cilvēkiem, pie kuriem devās Spānijas karaļpāris, bija arī spāņi, kuri aktīvi aicināja viņus apsveicināties. Latvijas prezidents cilvēkiem spāņu valodā teica "paldies", savukārt Spānijas karalim mūsu Valsts prezidents vārdu "paldies" iemācīja teikt latviešu valodā.

Spānijas karalis un Latvijas Valsts prezidents pie Brīvības pieminekļa nolika ziedus savu valsts karogu krāsās. Kā ierasts, tika atskaņotas arī abu valstu himnas.

Kā ziņots, šodien Zatlers ar kundzi par godu viesiem Melngalvju namā rīkos valsts vakariņas.

Savukārt rīt, 6.maijā, Spānijas karalis ar kundzi karalieni Sofiju tiksies ar Saeimas priekšsēdētāja biedri Solvitu Āboltiņu (JL), apmeklēs Okupācijas muzeju, kā arī AS "Latvenergo" TEC 2.

Vizītes noslēgumā oficiālās pusdienas par godu viesiem Latvijas Nacionālajā operā rīkos Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (JL).

Īsi pēc ierašanās Latvijā Valdis Zatlers ar kundzi un Spānijas karalis ar kundzi Sofiju apmainījušies ar dāvanām un valsts apbalvojumiem.

Latvijas prezidenta preses sekretāre informēja, ka Zatlers Spānijas karalim dāvinājis Žanetes Žvīgures apgleznotu vāzi, grāmatu par Rīgu un Preiļu mākslinieces veidotas Latvijas tautudēla un tautumeitas figūras. Savukārt karalienei dāvāts auduma galdauts un salvetes. Spānijas karaļpāris Latvijas prezidentam ar kundzi pasniedza divas stikla vāzes un bronzas spāņu sacīkšu zirga statujas kopiju.

Tāpat puses apmainījušās ar valsts augstākajiem apbalvojumiem. Latvijas prezidentam piešķirts Izabellas katolietes pirmās šķiras ordenis ar ķēdi, bet Lilitai Zatlerei - Izabellas katolietes pirmās šķiras ordenis. Savukārt Spānijas karalim piešķirts pirmās šķiras Viestura ordenis, bet karalienei Sofijai - pirmās šķiras Atzinības krusts.

Spānijas karaļpāra vizīte Latvijā turpināsies arī rīt. Kā ierasts, monarhu vizītēs netiek iekļautas preses konferences. Vienlaikus uz Spānijas karaļpāra vizīti Latvijā ieradušies aptuveni desmit Spānijas masu mediju pārstāvji. Samērā lielu interesi par vizītes atspoguļošanu izrāda arī Latvijas masu mediji.

Pirms sagaidīšanas ceremonijas pie Rīgas pils augstie viesi tika sagaidīti lidostā "Rīga".

Sagaidīšanas ceremonijā karaliene bija tērpusies gaiši violetā kostīmā.

Kā ziņots, 6.maijā Spānijas karalis ar kundzi karalieni Sofiju tiksies ar Saeimas priekšsēdētāja biedri Solvitu Āboliņu (JL), apmeklēs Okupācijas muzeju, kā arī AS "Latvenergo" TEC 2.

Vizītes noslēgumā oficiālās pusdienas par godu viesiem Latvijas Nacionālajā operā rīkos Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (JL).

Komentāri (83)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu