Klāt sulu laiks! (2)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kad saule sāk rādīt savus zobiņus un negribēdamas kūst pēdējās lāstekas, sulu tecinātāji zina - laiks salikt spainīšus un gaidīt pirmo pili.

Artūrs, tecina bērzu sulas: "Es tagad izurbšu caurumu, lai var ielikt tapiņu iekšā. Kad sniegs pazūd, ledus pazūd, tad jau patiesībā koks pats sāk atdzīvoties un viņš jau to sulu sāk dot uz augšu, līdz ar to tajā pašā brīdī var ieurbt un gatavs."

Kamēr lapas vēl nav izplaukušas, dienā viens brangs bērzs dod aptuveni 40 litru sulas. Latviešiem tradīcijas ir un paliek tradīcijas - ar visiem pavasara brīnumiem. Artūrs: "Lūk, arī pirmās sulas. Man tomēr labpatīkas dzert tīru sulu bez jebkādām piedevām. Lai nesakrīt gruži, lai nesakrīt mušiņas un pavasara odiņi."

Lai gan visieteicamāk sulas dzert svaigas, tikko no koka iztecējušas, tās var arī glabāt. Ir dažādi varianti, kā tās uzglabāt līdz vasarai un kādā karstā jūlija dienā atkorķēt bērzu sulu šampanieti. Artūrs: "Es zinu, ka parasti liek upeņu zariņus klāt, bērza zariņus liek klāt, bet mēs pēdējā laikā esam pieraduši, ka mums neko nevajag. Mēs tāpat ieliekam aukstā vietā, un bērzu sulas tur stāv. Pēc tam tāpat jau viņas savā konsistencē ir saskābušas, viņas ir baigi garšīgās."

Cik garšīgas - tikpat arī veselīgas!

Artūrs: "Sadzeries un tad, kad sāc čurāt, tad nezini, kā lai beidz. Vienmēr laicīgi jābeidz. No rīta vienmēr tā daudz, daudz dzer un pēc tam visu pusdienas laiku jāskrien."

Visbeidzot - ja no dzīvības koka sula notecināta, tad pieklājas urbumu aiztaisīt. Šeit noderēs īpaša tapiņa, ko var uzmeistarot ikkatrs. Ja vēl urbuma vietu nosmērēs ar māliem, pataupot koku aiznākamajām sulām, - pavisam brīnišķīgi.

Arī ārstiem savs viedoklis.

Lolita Neimane, dietoloģe: "Dažreiz gan man liekas, ka nevajag bērzam notecināt ļoti daudz tās sulas, bet kopumā tas ir ļoti veselīgi. Pamatā jau tas ir viens labs dzīvības ūdens. Nevarētu teikt, ka tas ir kāds C vitamīna vai cita vitamīna avots, bet es domāju, ka cilvēks, iedzerot bērzu vai kļavu sulu, pats sajūtas veselīgāks, tāds pozitīvāks. Tāpēc ieteikt varu šīs sulas dzert, cik var izdzert. Viņas noteikti ir labākas par saldajiem līmūdeņiem, bet vispirms vajag dzert svaigas sulas. Katru dienu divus litrus, ja tāda iespēja ir."

Novēlot šajā laikā dzert svaigās sulas, cik vien spēka, Tautas Balss sagaida pavasari.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu