Prezidents atsakās vērtēt Vešņakova vizīti Daugavpilī

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānuzņēmums no LTV sižeta

Valsts prezidents Andris Bērziņš šovakar intervijā LTV raidījumam «Panorāma» izteica bailes spriest par to, kāpēc Krievijas vēstnieks Aleksandrs Vešņakovs tieši dienu pirms 18.februāra referenduma par krievu valodu izvēlējās apmeklēt Daugavpili, kamēr pilsētas mērs bija Polijā, turpat, kur pats Bērziņš.

Bērziņš sākotnēji intervijā konkrēti neatbildēja, kā viņš vērtē Vešņakova rīcību, bet tā vietā izteica savas domas par nepilsoņiem.

«Tie komentāri, ka tur 320 tūkstoši [nepilsoņu]. Tur, ja viņi arī kļūtu par pilsoņiem, tad tur arī daudzi nebūtu balsstiesīgi - bērni līdz pat pilngadībai nebūtu [tiesīgi balsot]. Man šķiet, ka šis te nepilsoņu jautājums tiek stādīts tā nepareizi. Ir visiem ļoti laba iespēja kļūt par pilsoņiem, kas vēlas. Acīmredzot mūsu likumdošana ir par daudz labvēlīga nepilsoņiem, sevišķi tiem, kas vēlas Krieviju apmeklēt,» intervijā norādīja Valsts prezidents.

Uz atkārtotu «Panorāmas» lūgumu Bērziņam tomēr vērtēt Vešņakova rīcību, dodoties dienu pirms referenduma uz Daugavpili, Valsts prezidents atteica: «Es teicu: ja es būtu vēstnieks, es tā nerīkotos, protams. Kāda tā motivācija, tas acīmredzot jāprasa viņam. To es nevaru novērtēt. Es tomēr nedomāju, ka kāds rīkojās... Tur, man šķiet, ir likumdošanas liels robs par referendumiem, ka tur nav nekas ierobežots ne tajā dienā, ne dienu iepriekš. Tas ir tas jautājums, lai mēs uzliktu normālu, juridiski saprotamu pamatu visiem, tad mums nebūtu, ko spriest. Jā, tajā skaitā par aģitāciju.»

Skatīt pievienoto video.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu