Hakeri atmasko Putinu: viņa slavināšanai kukuļoti žurnālisti

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: http://lj.rossia.org/users/kremlingate/1166.html?nc=1

Hakeru apvienība «Anonymous» publiskojusi Kremļa jauniešu grupas «Naši» epastus, kuri liek domāt, ka Krievijas premjerministra Vladimira Putina publiskai slavināšanai masveidā tikuši piekukuļoti žurnālisti, raksta britu «Daily Telegraph». Sīkāk iepazīstoties ar dažiem «Naši» epastiem, nevar nepamanīt līdzību ar nopludinātājiem Nila Ušakova (SC) epastiem, kur ar Krievijas vēstniecību līdzīgā tonī tiek apspriesti veidi kā panākt SC vēlamus rezultātus vēlēšanās.

Publiskotie epasti liek domāt, ka caur jauniešu organizācijas «Naši» kontiem Krievijas žurnālistiem izmaksāti simtiem tūkstoši latu kā atlīdzība par Vladimira Putina tēla spodrināšanu, kā arī viņa prodemokrātisko pretinieku nomelnošanu.

Atlīdzība par komentāriem internetā

Viens no epastiem, piemēram, satur informāciju, ka aktīvistiem par aktīvu darbu interneta rakstu komentāros tiek solīti pat vairāk nekā 10 000 latu. Komentētāju uzdevums ir pārpludināt komentāru sadaļu ar replikām, kas liek apšaubīt Putinu kritizējoša žurnālista uzticamību, kā arī paust atbalstu Putinam kā lieliskam valsts vadītājam.

Vēl kādā citā epastā diviem pazīstamiem Krievijas tabloīdiem («Moskovskij Komsomoljec» un «Komsomoljskaja Pravda») solīti vairāk nekā 200 000 latu par to, ka pozitīvā gaismā tiktu atspoguļota «Naši» vasaras nometne.

Par samaksu cilvēkiem likts arī aktīvi darboties tādās vietnēs kā «Youtube», paužot nepatiku pret prodemokrātisko video saturu, kā arī mākslīgi ģenerējot lietotāju skatījumu skaitu Kremli slavinošiem video.

Saraksts ar «nekrietnākajiem pretiniekiem»

Vēl no vairākiem citiem epastiem noprotams, ka «Naši» gatavi maksāt mantisku atlīdzību par informatīviem uzbrukumiem Putina kritiķiem, - kāds pagājušā gada oktobrī izsūtīts epasts satur 168 prodemokrātisko aktīvistu, intelektuāļu un sabiedrisko personu sarakstu, pret kuriem būtu jāvēršas, ziņo laikraksts «The Guardian». Kāds «Naši» biedrs šo izsūtīto sarakstu raksturojis ar vārdiem «visnekrietnākie pretinieki».

Elektroniskajā sarakstē arī vērojamas arvien augošas Kremļa bažas par opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija aktivitātēm - viņš bijis viens no centrālajiem tēliem pret Putinu un Kremli vērstajiem protestiem, kas pēdējo mēnešu laikā regulāri rīkoti Krievijā. «Naši» jaunieši sarakstē arī sprieduši par to, kādā veidā politiķi labāk diskreditēt. Piemēram, izteiktas idejas, ka medijos būtu jāpublisko virkne animāciju, kurās Navaļnijs salīdzināts ar nacistiskās Vācijas līderi Ādolfu Hitleru un attēlots sveicam atbalstītājus ar nacistiem raksturīgo rokas žestu.

Krievijas opozīcijas politiķi par atklātībā nākušajiem faktiem nemaz nav izbrīnīti, norādot, ka Kremlis ir spiests šādi rīkoties, jo tam trūkst reāla atbalsta plašās sabiedrības masās. «Šīs stratēģijas, kuras viņi īsteno internetā, kā pulcina cilvēkus protestiem, ir ļoti līdzīgas citu organizāciju rīcībai. Taču «Naši» galvenā problēma ir tāda, ka viņiem nav īstu cilvēku, kuri gatavi kaut ko darīt viņu atbalstam.

Viņiem nav atbalstītāju, kas to darītu no brīvas gribas. Tāpēc viņi maksā,» saka politiķis Aleksejs Navaļņijs.

Hakeru apvienība «Anonymous» pret organizāciju «Naši» vērsusies saistībā ar pēdējā laikā Krievijā notiekošajiem protestiem pret aizvadīto Valsts domes vēlēšanu rezultātu viltošanu, kā arī ar to, ka Kremlis pēdējā laikā arvien aktīvāk negodprātīgu mērķu sasniegšanai liek lietā interneta sniegtās iespējas.

«Naši» līderis problēmu neredz

Pašreizējais «Naši» līderis Nikita Borovikovs rietumu medijiem epastu skandālu nekomentē, - viņam neesot par ko satraukties.

«Jau vairākus gadus esmu pieradis pie fakta, ka mūsu epastu ik pa laikam uzlauž. Kad dzirdēju baumas, ka tas uzlauzts, nebiju šokēts, un šai problēmai nepievērsu ne mazāko vērību. Esmu likumpaklausīgs cilvēks, un man nav nekā slēpjama, tādēļ epastu uzlaušanai es nepievēršu nekādu uzmanību,» viņa teikto citē laikraksts «The Guardian».

«Anonymous» uzbrukumu plānojuši mēnešiem

Starptautiskās hakeru un interneta aktīvistu apvienības «Anonymous» Krievijas nodaļas biedri ziņu portālam gazeta.ru atklāj, ka uzbrukumu prokremliskās organizācijas epastiem plānojuši kopš pernā gada pavasara kā «protestu pret valdības rīcību publiskajā interneta sfērā».

Foto: http://lj.rossia.org/users/kremlingate/1166.html?nc=1
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu