Skolotāji aicina uz Saeimas miermīlīgu ielenkšanu (203)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvijas Skolotāju kongresa valde izplatījusi paziņojumu, kurā aicināta tauta gadījumā, ja Valsts prezidents Valdis Zatlers neņems vērā tautas viedokli, miermīlīgā akcijā ielenkt Saeimu, un, līdzīgi kā barikāžu laikā, nepamest savu vietu, līdz Saeimas deputāti nebūs nolikuši savas pilnvaras.

Kā norāda kongresa valdes priekšsēdētājs Edgars Kramiņš, "dziesmotā revolūcija" deviņdesmitajos gados sakrita ar valsts varas krišanu, taču šobrīd ar dziedāšanu iespējams tikai izsāpēt savu pāridarījumu, nevis kaut ko atrisināt. "Dziedāt var Dziesmu svētkos, tagad ir laiks rīkoties," norādījis Kramiņš.

"Tikai tad, kad pēdējais šā nama deputāts būs nolicis savas pilnvaras, vienlaikus apņemoties, ka nekad vairs nekandidēs uz šo augsto tautas pārstāvja statusu, tauta spēs noticēt, ka deputātiem rūp šīs valsts iedzīvotāji, nevis pašu labums," uzskata kongresa pārstāvji, uzsverot, ka tikai tā iespējams atgriezt sabiedrībā savstarpēju cieņu un uzticēšanos.

Vienlaikus kongresa valde norāda, ka neaicina tautu uz vardarbību, paužot viedokli, ka vakar notikušās nekārtības ļauj vienlaikus spriest kā par sabiedrības noskaņojumu, tā par tās audzinātības līmeni.

Pēc kongresa valdes pārstāvju domām, tas nemazina faktu, ka valdošajai varai ir jāatbild par kārtību valstī un tās pilsoņu drošību, taču sapulces laikā un pēc tās ielās bija manāms policijas spēku trūkums, kas uzskatāms par iekšlietu spēku protestu pret savas labklājības apdraudējumu.

Kramiņš uzskata, ka "viens no veidiem, kā padarīt agresīvu ikvienu indivīdu, ir tā iegrožošana laikā vai telpā, ko darījuši gan sapulces organizatori, gan valdošā vara, solot Vecrīgā neielaist visus cilvēkus un pēc sapulces mudinot tās dalībniekus izklīst, liedzot sabiedrībai barikāžu atceres dienā pulcēties pie ugunskuriem tik ilgi, cik paši to vēlētos".

"Notikušais tikai kārtējo reizi apliecina visiem zināmo patiesību, ka karalis (valsts vara, ieskaitot Saeimu) ir kails, bet dažu partiju pēkšņā vēlme beidzot uzņemties valdības veidošanu un valsts veiksmīgu vadīšanu sēj aizdomas par šīs sapulces organizatoru patiesajiem nolūkiem," piebilda Kramiņš.

Komentāri (203)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu