Prāmja "Estonia" bojāejā vainojamas nelegāli pārvadātas sprāgstvielas!? (31)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Patiesība par prāmja "Estonia" nogrimšanas cēloņiem joprojām tiek meklēta. Vai prāmis nogrimis sprādziena, nevis tehnisku nepilnību dēļ, kā norādīts oficiālajā izmeklētāju ziņojumā?

"Parasti tādas konstrukcijas kuģi grimst trīs stundas, taču šis nogrima 20 minūtēs. Bija divas sprāgstvielas, kas palīdzēja atvērt vizieri, pārējo izdarīja vētra," paskaidroja žurnālists Heike Tans.

Mīklains liekas arī fakts, ka visi filmētie materiāli, kuros redzams kuģa vraks, tika nogādāti Stokholmā un turēti slepenībā. Arī oficiālā filmēšana līdz šim ir veikta visur, izņemot kuģa vraka priekšgalu, kurš tiek uzskatīts par sprādziena vietu.

Producente un žurnāliste Juta Rābe vada ekspedīciju, kas pārliecinājusies par to, ka kuģa priekšgala labajā pusē zem autoklāja atrodami vairāki sprādzienu radīti caurumi. Filmētajos materiālos bijis redzams arī kāds saišķis, kas izskatījies pēc nesprāguša spridzekļa, taču tas dīvainā veidā drīz vien pazudis no vraka.

Kuģa korpusa metāla paraugu pārbaude divās savstarpēji nesaistītās laboratorijās liecina, ka uz paraugiem notikusi detonatīva, nevis mehāniska ietekme.

Pēc izmeklēšanas Rābei ir liegta iebraukšana Zviedrijā, kā arī draud cietumsods.

Prāmja "Estonia" tuvumā atradies arī kāds izlūkkuģis, kas maskējies par zvejas traleri un, iespējams, uzņēmis diversantus, kuriem nebija paredzēts mirt kopā ar citiem.

Astoņi cilvēki no kuģa apkalpes pēc izglābšanās ir pazuduši, taču pastāv videoieraksti un slimnīcas reģistri, kuros parādās šie cilvēki un viņu vārdi.

Ja kuģis patiešām ir nogremdēts apzināti, paliek jautājums, kas to izdarīja un kāpēc?

Divpadsmit gadi ir pagājuši pēc prāmja "Estonia" bojāejas. Katastrofa paņēma pārāk daudz dzīvību, lai vēl pēc daudziem gadiem cilvēki nemeklētu patiesību par notikušo.

Komentāri (31)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu