Jaunalksnes prasību pret valsti izskatīs atklātā sēdē (24)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Rīgas apgabaltiesa šodien noraidīja Finanšu policijas lūgumu žurnālistes Ilzes Jaunalksnes prasību pret Latvijas valsti izskatīt slēgtā sēdē un nolēma, ka tiesvedība šajā lietā būs atklāta.

Kā ziņots, Jaunalksne tiesā vērsusies pret Latvijas valsti Valsts ieņēmumu dienesta (VID) un VID Finanšu policijas pārvaldes personā par privātās dzīves aizskārumu. Viņa prasa 300 000 latu morālā kaitējuma atlīdzinājumu saistībā ar telefonsarunu ierakstīšanu un to publiskošanu medijos.

Finanšu policijas pārstāvis Māris Vītols lūgumu sēdi pasludināt par slēgtu pamatoja ar to, ka tiesvedības laikā var tikt uzdoti jautājumi par operatīvajām darbībām, kas saskaņā ar likumu ir valsts noslēpums.

Vītola lūgumam piekrita arī VID pārstāve Sanita Laiveniece, bet pret to iebilda Jaunalksnes advokāts Aldis Gobzems.

Tiesa nolēma, ka sēde būs atklāta, un sāka lietu izskatīt pēc būtības.

Lietā kā atbildētāja pieaicināta arī Finanšu ministrija (FM), kuras pakļautībā atrodas VID. Tomēr šodien uz tiesas sēdi nav ieradies neviens FM pārstāvis.

Kā ziņots, Jaunalksne pamato ar to, ka Latvijas valsts nav pildījusi savu pienākumu un ir pieļāvusi, ka valsts noslēpumu saturošas ziņas - ierakstītās sarunas - nonāk publiskajā telpā, kā arī nav garantējusi telefonsarunu konfidencialitāti.

Morālā kaitējuma kompensāciju Jaunalksne rēķinājusi, ņemot vērā to cilvēku loku, kuri varētu būt iepazinušies ar pretlikumīgi publiskoto telefonsarunu saturu. Pēc viņas aprēķiniem, tie varētu būt 300 000 cilvēku.

Daļa pērn publiskoto Jaunalksnes telefonsarunu ierakstītas no 2005.gada 6.decembra līdz 2006.gada 6.janvārim, pamatojoties uz operatīvās darbības subjekta - Finanšu policijas - lēmumu un tiesneša sankciju. Vēlāk atklāts, ka žurnālistes sarunas noklausītas arī 2006.gada pavasarī. Iespējams, arī šo sarunu noklausīšanos lūgusi sankcionēt Finanšu policija. Pieļauts, ka sankcija varētu būt saņemta, maldinot Augstākās tiesas tiesnesi.

Par Finanšu policijas darbībām saistībā ar sarunu noklausīšanos un to satura izpaušanu prokuratūra sāka kriminālprocesu. Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļā patlaban sākta kriminālvajāšana pret četrām Finanšu policijas amatpersonām saistībā ar Jaunalksnes telefonsarunu noklausīšanos.

Kriminālvajāšana pēc Krimināllikuma 318.panta 2.daļas sākta pret Finanšu policijas amatpersonām Aldi Klemu un Vasiliju Kivļonoku, kuru lietvedībā esošajās lietās tika lūgta atļauja noklausīties žurnālistes telefonu, kā arī pret Finanšu policijas direktora vietnieku Jāni Laizānu un iekšējās drošības daļas priekšnieku Raivi Freibergu.

Pēc prokuratūras domām, viņi, būdami valsts amatpersonas, tīšām, ļaunprātīgi izmantojot dienesta stāvokli, veica nelikumīgas darbības, kas saistītas ar Jaunalksnes telefonsarunu noklausīšanos, tā nodarot būtisku kaitējumu valsts pārvaldības kārtībai. Viņu darbības arī izraisījušas smagas sekas, radot kaitējumu ar likumu aizsargātām personas tiesībām un interesēm.

Trīs no četriem finanšu policistiem vairs nestrādā līdzšinējos amatos ieņēmumu dienestā, tomēr darbu VID viņi nav pametuši.

Komentāri (24)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu