Ķīnai izdevies izveidot krievu iznīcinātāja Su-33 «pirātisku» kopiju

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX/REUTERS

Ķīnas Šenjanas aviācijas korporācija izveidojusi Krievijas klāja iznīcinātāja Su-33 kopiju, kurš guvis nosaukumu J-15 (Czjaņ-15, attēlā), atsaucoties uz militāru izdevumu «Kanwa Asian Defence», vēsta aģentūra «Interfax».

Ķīnas iznīcinātājam par pamatu ņemta padomju laiku izmēģinājuma lidmašīna T10K, kuru tā saņēma no Ukrainas. Iepriekš ķīniešu inženieriem neizdevās atrisināt klāja iznīcinātāja salokāmo spārnu jautājumu, taču beidzot tas viņiem ir izdevies.

Nav zināms, vai jaunā lidmašīna jau ir veikusi gaisa izmēģinājumus. Tā kā, Ķīnas Jūras karaspēkam nav sava izmēģinājuma centra, tad pēc rūpnīcas izmēģinājumiem tas tiks nosūtīts uz Gaisa karaspēku centru Janljaņā.

Iepriekš, lai sīkāk izpētītu modeļa tehniskos raksturlielumus, Ķīna mēģināja no Krievijas iegādāties divas Su-33 lidmašīnas. Jāatzīmē, ka sākotnēji Ķīna grasījās iegādāties 50 šīs klases lidmašīnas, bet vēlāk paziņoja par nodomu nopirkt tikai divas – it kā pārbaudēm. Baidoties no tehnoloģiju aizplūšanas un atceroties gadījumu ar lidmašīnu J-11, Maskava no šī darījuma atteicās.

Krievija, vēloties ienākt Ķīnas ieroču tirgū, nodeva Ķīnai iznīcinātāja Su-27SK shēmu. Taču šis solis neattaisnojās. Tā rezultātā Ķīna atklāja tehnoloģiju, modernizēja lidmašīnu un, nosaucot par J-11, sāka to sērijveidā ražot. Šādā veidā Ķīna var izspiest Krieviju no trešo valstu ieroču tirgus, uzskata eksperti.

SU-27SK piegādes Ķīnai Krievija uzsāka 1992. gadā. Toreiz tika parakstīts līgums par 76 šīs klases iznīcinātājiem, bet 1995. gadā Krievija pārdeva licenci vēl 200 lidmašīnu ražošanai. Kopš 1996. gada izmantojot Krievijas sastāvdaļas J-11 sāka ražot.

Uz 2003. gadu Krievija piegādāja 95 komplektus J-11, taču vēl uz 105 komplektu piegādi Ķīna līgumu vairs neparakstīja. Oficiāli Ķīnas puse paziņoja par vienpusēju izstāšanos no vienošanās, lidmašīnu ierobežoto kaujas spēju dēļ. Pamazām Ķīnā ražoto sastāvdaļu sastādīja jau 90%. Jau 2007. gadā Ķīna nodemonstrēja pirmos lidmašīnas J-11B prototipus, kas bija pilnīga Su-27SMK kopija.

Pašlaik Ķīna sērijveidā ražo iznīcinātājus J-10, J-11 un FC-1, kas ir Krievijas lidmašīnu Su-27, Su-30 un MiG-29 kopijas. Tuvākajā laikā Ķīna ieplānojusi saražot 1200 iznīcinātājus par cenām, kuras ir zemākas par Krievijas «oriģināliem».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu