ASV lūdz palīdzību naftas savākšanai Meksikas līcī (4)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šodien Latvijas Krasta apsardzes dienests no Eiropas Komisijas Monitoringa un informācijas centra saņēma ASV Krasta apsardzes starptautiskās palīdzības pieprasījumu, kurā izteikts lūgums piegādāt specifisku naftas piesārņojuma seku likvidācijas aprīkojumu naftas savākšanai no ūdens virsmas strēles Meksikas līcī.

Šāda veida aprīkojuma Latvijas rīcībā nav, tāpēc pieprasījums netiks virzīts tālāk, tomēr patlaban šo aprīkojumu jau piedāvājusi piegādāt Nīderlande un Spānija.

Eiropas kuģošanas aģentūras ziņojumā par ekoloģisko katastrofu Meksikas līcī, kuru izraisīja naftas platformas sprādziena rezultātā radusies naftas noplūde, teikts, ka joprojām turpinās naftas noplūde no urbuma - 2000-3000 tonnu dienā.

Piesārņojuma ierobežošanai uz ūdens ir izvietoti 540 kilometri norobežojošo bonu un 360 kilometri absorbenta bonu.

Patlaban ir savākti 55 000 kubikmetru ūdens-naftas maisījuma un izsmidzināts 4200 kubikmetru dispersantu.

Pilnībā noslēgt izplūdes vietu plānots turpmāko 48 stundu laikā.

Kā ziņots, britu enerģētikas gigants "British Petroleum" (BP) paziņojis, ka Meksikas līča apjomīgā naftas noplūde uzņēmumam izmaksājusi jau 930 miljonus dolāru (532,89 miljonus latu).

"Līdz šim brīdim izmaksas sasniegušas aptuveni 930 miljonus dolāru, šajā summā iekļauta arī piesārņojuma savākšana, lokalizācija, pabalsti [Meksikas] līča štatiem, prasību apmierināšana un federālās izmaksas," teikts kompānijas paziņojumā. "Vēl ir pāragri aplēst citas iespējamās izmaksas un saistības šī incidenta sakarā."

Kopš katastrofas sākuma, kad 22.aprīlī Meksikas līcī nogrima BP īrētā naftas ieguves platforma, uzņēmuma tirgus vērtība kritusies par miljardiem dolāru.

Lai gan pēc vairākiem neveiksmīgiem mēģinājumiem apturēt apjomīgo naftas noplūdi BP nācis klajā ar cerīgām vēstīm, jaunākā informācija liecina, ka apjomīgais Meksikas līča naftas plankums jau ir vispostošākā piesārņojuma noplūde ASV vēsturē.

Līdzās bažām par ekoloģisko katastrofu pieaug arī uztraukums par glābēju veselību. Vairāki cilvēki, kas iesaistīti naftas savākšanas darbos, jau nogādāti ārstniecības iestādēs.

Pat ja BP centieni aizvērt noplūdes vietu vainagosies panākumiem, jau tagad miljoniem galonu jēlnaftas skalojas Meksikas līča ūdeņos.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu