Valdes locekļi tomēr nevarēs saņemt divkāršu atalgojumu (65)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Saeima šodien otrajā lasījumā noraidīja priekšlikumu, kas paredzēja atļaut valsts un pašvaldības uzņēmumu valdes locekļiem saņemt papildu atalgojumu, ja viņi ieņem arī citu amatu uzņēmumā, Financenet uzzināja Saeimā.

Par šo priekšlikumu balsoja 10 deputāti, pret bija 69, bet viens atturējās.

Financenet jau vēstīja, ka Tautas partijas (TP) pārstāvja Venta Armanda Kraukļa vadītās Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas otrajā lasījumā atbalstītie grozījumi likumā par valsts un pašvaldību kapitāla daļām un kapitālsabiedrībām paredzēja, ka valdes loceklis amatu vienlaicīgi varēs savienot ar citu amatu uzņēmumā. Bija paredzēts, ka valdes loceklis, kurš, piemēram, attiecīgajā uzņēmumā strādās par finanšu direktoru vai departamenta direktoru, atalgojumu varēs saņemt dubultā. Tādējādi {c]maksimālais atalgojuma lielums valdes priekšsēdētājam varētu sasniegt 4700 latu, bet valdes locekļiem otra atalgojuma lielums var būt 90% apmērā.

Lai gan komisijas vadītājs ir TP biedrs, pati partija dienu pirms balsojuma izplatīja paziņojumu, ka partija neatbalstīs valstij un pašvaldībai piederošo uzņēmumu valžu locekļu algu palielināšanu.

Strādās divreiz vairāk?

Priekšlikuma oponenti jau iepriekš norādīja, ka algas lielumu palielināt dubultā ir nesamērīgi un runāt varētu par 10-30% algu pielikumu. Tas, ka cilvēks, esot divos amatos, strādās divreiz vairāk, esot nepatiesība. Tas, ka automātiski tiek maksāts dubultā, neesot godprātīgi un neveicināšot kompānijas darbību.

Savukārt komisijas vadītājs Krauklis šiem iebildumiem toreiz nepiekrita, norādot, ka kapitāldaļu turētājs var izvērtēt attiecīgā uzņēmuma darbu un piekrist vai nepiekrist attiecīgam lēmumam. Ja kompānija strādā nesekmīgi, esot visas iespējas šādu lēmumu noraidīt, un tas nozīmē, ka automātiski dubultā algu nevienam nemaksāšot.

Situācija spiežot pieņemt šādu lēmumu, jo patlaban zinoši speciālisti, departamentu vadītāji, finanšu direktori un citi

atbildīgu amatu pārstāvji, nevēloties strādāt valdē, jo viņu pašreizējais atalgojums ir 5000-6000 latu.

Tajā brīdī, kad viņi vēlas strādāt valdē - un tas esot tikai loģiski, ka labs speciālists strādā valdē, - atalgojums samazinoties divas reizes. Līdz ar to valdē tiekot likti politiski iecelti cilvēki, kuri tikai apmeklējot valdes sēdes, un tādējādi ciešot uzņēmuma menedžments un rezultāti, iepriekš savas vadītās komisijas priekšlikumu aizstāvēja deputāts. Šodien viņš debatēs par šo priekšlikumu nepiedalījās.

Komentāri (65)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu