Iespēja saņemt teju 40 000 latus (290)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

"Latvenergo" meitas kompānijās darbinieki mēnesī saņēmuši līdz 40 000 latu. Informācija par tik milzīgiem darbinieku ienākumiem marta vidū šokēja pat ekonomikas ministru. Artis Kampars intervijā portālam TVNET toreiz apgalvoja, ka uzdevis mīkstināt "Latvenergo" un arodbiedrības koplīgumu, kurš paredz vērienīgos pabalstus. Taču portāls TVNET noskaidroja, ka koplīgums joprojām nav mainīts un ir spēkā.

Arodbiedrības "Enerģija", kura pārstāv arī enerģētikas kompānijas "Latvenergo" meitas uzņēmumus, priekšsēdētāja Jevgenija Stalidzāne portālam TVNET sacīja, ka arodbiedrība par koplīgumu runājusi gan ar "Latvenergo", gan ministrijas pārstāvjiem, taču tā nekādā gadījumā nepiekritīs līguma mīkstināšanai:

Mēs šādam variantam nepiekritīsim! Par to nekādā gadījumā nevar būt runa!

Viņa uzsvēra, ka cilvēki vēlas nevis lielus aiziešanas pabalstus, bet gan iespēju nostrādāt līdz pensijai, nevis beigt darba gaitas dažus gadus pirms tās. Stalidzāne pauda viedokli, ka arī pati kompānija būtu ieinteresēta šos gados vecos darbiniekus nodarbināt, jo viņiem ir ne tikai tehniskās zināšanas, bet arī pieredze, kas šajos amatos ir ļoti svarīga.

Sūdzas tiesā

Viņa atgādināja, ka vairāki kompāniju darbinieki, kuri nesaņēma koplīgumā noteiktās kompensācijas, vērsušies tiesā. Vienu gadījumu vēl iztiesā, bet divās lietās tiesa atzinusi, ka koplīgums jāievēro un darbiniekiem jāmaksā līgumā paredzētās summas. Iespējams, tiesā vērsīsies vēl kāds darbinieks.

Stalidzāne arī atklāja, ka līdzšinējā koplīguma termiņš beidzas gada beigās un jau tagad sākts runāt par jaunu līgumu.

Grib celt tarifus

Tikmēr "Latvenergo" koncernā esošā

kompānija "Sadales tīkls" iesniegusi regulatorā tarifu maiņas projektu, kas paredz tarifu pieaugumu no nākamā gada 1.janvāra.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas padomes loceklis Edvīns Karnītis portālam TVNET šonedēļ skaidroja, ka šie tarifi veido vismaz pusi no iedzīvotājiem maksājamās elektrības cenas. Viņš atgādināja "Latvenergo" "veco dziesmu", ka šī tarifu maiņa skars tikai kompānijas iekšieni un viņi nevēlas sadārdzināt elektrības cenas patērētājiem. Taču "Sadales tīkla" tarifu maiņa būtiski skars arī patērētāju maksāto cenu par elektrību, Karnītis skaidroja.

Ministrs šokēts, ka "Latvenergo" meitas kompānijās saņem līdz 40 000 latu

Portāls TVNET marta vidū intervēja ekonomikas ministru Arti Kamparu, un viņš apgalvoja, ka nav zinājis, ka enerģētikas kompānijās darbinieki, pārtraucot darbu, saņem milzīgas kompensācijas. To viņš atklājis tikai pēc Neo jeb latviešu "Robina Huda" aktivitātēm. Pēc datu analīzes ministrs uzdevis mīkstināt "Latvenergo" un arodbiedrības koplīgumu.

„Šādi koplīgumi būtu jāmīkstina. Nekur, nevienā valsts pārvaldes institūcijā nemaksā ne sešu, ne 12 mēnešu atbalstu. Pat pašās treknākajās, kas pelna lielākas naudas! Tas ir tiešām kliedzošs fakts, kuru, es ļoti ceru, arodbiedrība sapratīs un piekāpsies,” viņš sacīja.

Nevēlas mīkstināt koplīgumu, kas ļauj darbiniekiem saņemt teju 40 000 Ls

Savukārt arodbiedības "Enerģija" pārstāve Stalidzāne jau iepriekš portālam TVNET sacīja, ka arodbiedrība nepiekritīs mīkstināt koplīgumu ar kompāniju. Koplīgums paredz, ka enerģētikas kompānijās darbinieki, kuri pārtrauc darbu, saņem milzīgas kompensācijas - līdz pat 40 tūkstošiem latu. Pārtraucot darbu, strādniekiem kompensācijās izmaksā pat vairākus desmitus mēnešalgu.

Komentāri (290)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu