Gadsimta ugunsgrēks Latvijā (6)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA, TVNET

Jau vairākas dienas ugunsdzēsēji glābēji turpina plašā ugunsgrēka dzēšanu. Otrdienas pēcpusdienā tas izcēlās Talsu novada Valdgales pagastā. Šajā ugunsgrēkā lielā, vairāk nekā 100 hektāru platībā deg kūdra un vēl nenoskaidrotā platībā arī blakus esošais mežs.

Valsts mežu dienestā (VMD) norādīja, ka līdzīgās platībās ugunsgrēki Latvijā šajā gadsimtā nav izcēlušies, tādi bijuši septiņdesmitajos un deviņdesmitajos gados.

Viens no lielākajiem mežu ugunsgrēkiem Latvijā izcēlās 1974. gada aprīlī, kad Vērgalē dega mežs 2300 hektāru platībā.

Bet lielākie mežu ugunsgrēki plosījušies pirms 26 gadiem, 1992. gada jūlijā. Tad vienlaikus dega meži Slīteres Nacionālajā parkā, kur uguns plosījās Bažu purvā, kā arī meži Garkalnē.

Slīterē uguns plosījās 3312 hektāru platībā, bet Garkalnē – 3000 hektāru platībā.

77 hektāru platībā ugunsgrēks plosījies arī Ķemeru Nacionālajā parkā 1999. gada augusta sākumā.

Meža ugunsgrēks Ādažu poligonā

Ugunsgrēks bija izcēlies jūnija vidū, un kopējā meža ugunsgrēkā izdegusī platība bija 770 hektāri. Meža ugunsgrēks vairāk nekā 700 hektāru platībā tika dzēsts piecas dienas, sadarbojoties Valsts meža dienestam, Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem (NBS), Zemessardzei un ik pa laikam piedaloties Inčukalna brīvprātīgajiem ugunsdzēsējiem, un ļoti liels atbalsts bija NBS Gaisa spēku helikopters, kas arī piedalījās ugunsgrēka dzēšanā.

Nacionālo bruņoto spēku Ādažu poligons ir izvietots Ādažu un Sējas novada administratīvajās teritorijās, poligona platība aizņem vairāk nekā 13 000 hektāru, un tas ir viens no lielākajiem Baltijas valstīs.

Ugunsgrēks Medempurvā

Ugunsgrēks Medempurvā izcēlās šā gada 20. jūnijā pulksten 14.40. Uguns ierobežošanu sāka Valsts meža dienests, pēc kāda laika piesaistot gan SIA “Rīgas meži”, gan Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta  darbiniekus. Ugunsgrēka dzēšanā tika iesaistīts   arī Nacionālo bruņoto spēku helikopters.

Ugunsgrēka dzēšana turpinājās līdz pašam vakaram, pa nakti ugunsgrēka teritoriju uzraudzīja SIA “Rīgas meži” darbinieki. Vakar no paša rīta atsākās ugunsgrēka ierobežošanas darbi, un dienas nogalē ugunsgrēks tika veiksmīgi ierobežots.

Ugunsgrēka dzēšanā un ierobežošanā kopumā bija iesaistīti vairāk nekā 50 cilvēki – gan no Valsts meža dienesta, gan Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta, gan SIA “Rīgas meži”, gan SIA “Olaines kūdra”.

Ugunsgrēks Rendas pagastā

Trešdien ugunsgrēks bija izcēlies arī Kuldīgas novada Rendas pagastā pie Linmārka ezera. Ugunsgrēks bija izcēlies "Latvijas Valsts mežiem" (LVM) piederošā mežā, skarot mežu aptuveni 30 hektāru platībā.

Ceturtdien ugunsgrēks tika lokalizēts.

Ziņots, ka jau vairākas dienas ugunsdzēsēji glābēji dzēš plašo ugunsgrēku, kas otrdienas pēcpusdienā izcēlās Talsu novada Valdgales pagastā.

 Šajos abos ugunsgrēkos ir izveidojies spēcīgs piedūmojums, un to var redzēt arī apkārtējo novadu iedzīvotāji. Uz vienoto ārkārtas palīdzības izsaukumu numuru tika saņemti vairāki zvani no apkārtējo novadu iedzīvotājiem par jūtamo sadūmojumu. VUGD amatpersonas konkrētajās apdzīvotajās vietās pārliecinājās, vai nepastāv apdraudējums iedzīvotājiem. Trešdien pēcpusdienā tika evakuēti iedzīvotāji no Stikliem.

Trešdienas vakarā, dzēšot ugunsgrēku Talsu novada Valdgalē, cieta viens ugunsdzēsējs glābējs, kurš tika nodots NMPD un hospitalizēts tālākai apskatei. Šonakt pie mediķiem vērsās vēl viens ugunsdzēsējs, kuram tika sniegta pirmā palīdzība, un glābējs varēja turpināt darbu.

Ņemot vērā sauso laiku un ugunsbīstamību mežos, VUGD atgādina, ka mežu ugunsgrēki ir ļoti neprognozējami un bīstami – to apliecina arī šis ugunsgrēks, tādēļ atgādinām iedzīvotājiem neriskēt ar savu veselību un netuvoties piedūmotajām vietām. 

Tos iedzīvotājus, kuri jūt un redz dūmus, VUGD aicina nesatraukties. Primāri VUGD aicina iedzīvotājus netuvoties ugunsgrēka vietai un arī neplānot pastaigas vai, piemēram, ogošanu un sēņošanu apkārtējos mežos, kur jūtams piedūmojums, kā arī gadījumā, ja tas jūtams māju apkārtnē, aiztaisīt ciet logus un durvis. 

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu