"Bāze" Zaķusalā un Vērmanītī, siro pa visu Rīgu: uzmācīgo ubagotāju nesteidzīgā ikdiena (8)

TVNET pa pēdām
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānuzņēmums
  • Kur paliek saziedotā nauda?

TVNET nedēļas garumā novēroja, kā divas svešzemnieces, spēlējot uz cilvēku līdzcietību, pamanījās tikt pie svešas naudas, ko atdeva vīriešiem, kas tūlīt pat devās uz spēļu zāli. Pamazām atklājās, ka kompānijā ir apmēram 15 cilvēki, kas pārvietojas ar Polijā reģistrētām automašīnām, pa dienu bāzējas Vērmanes parkā, bet nakšņo teltīs Zaķusalā.

Desmit no rīta, Vērmanes dārzā nedaudzi steidzīgi, domās vai telefonā iegrimuši gājēji. Patvērumu no saules, kas jau sāk cepināt, sola pavēnis zem lielajiem kokiem. Krišjāņa Barona ielas malā apstājas trīs mašīnas ar Polijas numuriem. No tām izbirst krietns bariņš – pieaugušie, vecīši, bērni, suns. Starp viņiem arī TVNET novērotās jaunās sievietes, kas, izliekoties par kurlmēmām “Kurtu un invalīdu reģionālās asociācijas” pārstāvēm, Centrālās stacijas apkārtnē un tuneļos vāca naudu no garāmgājējiem “starptautiska centra izveidei”. Atbildēt uz TVNET jautājumu, kas ir “kurti”, viņas nevarēja – ar žestu palīdzību demonstrēja, ka ir kurlmēmas. Visticamāk, tas ir triks, lai apietu valodas barjeru.

Dzīve kā taborā

TVNET novēroja, ka kuplā kompānija par bāzēšanās vietu izraudzījusies Vērmanīti, kur tiek izklātas segas, salikti spilveni.

Gados vecākie, izteikti dienvidnieciska izskata, garlaikotām sejām sēž, guļ, staipās, vārtās zālājā. Kāds pieskata bērnus, kas spēlējas parka rotaļu laukumos.

Tāpat vāļājoties zemē, no kaut kurienes tiek izvilktas veidlapas, uz kurām vienā rindā izkārtots Latvijas karogs, divas dažādas zīmes, kas apzīmē cilvēkus ar invaliditāti, un kļūdains teksts: “Mēs vēlamies izveidot starptautisku palīdzības centru. Lūdzu, pazīdziet mums”, zem tā - parakstu tabula.

Meičas ar mapītēm rokā dodas ielās “darba gaitās”. Tikmēr jauni vīrieši uzmana pārējos un laiski pārvietojas pa trijstūri: parks, alkoholisko dzērienu veikals, spēļu zāle. Kāds uzkāpj uz velosipēda un nozūd aiz stūra. Pēc kāda laika ierodas sievietes, atdod vīriešiem naudu. Viņi izdala jaunas “kurtu un invalīdu” veidlapas. Sievietes vāc ziedojumus tuvākajā apkārtnē – tunelī pie Stockmann, uz Marijas un Dzirnavu ielas. “Darba diena” beidzas 19.00. Pēdējais ierodas skumja izskata vecītis ar suni.

Pirms visi sakāpj mašīnās un dodas prom, zemē nevērīgi tiek nomestas soda kvītis par auto novietošanu neatļautā vietā. 

Naktsmājas – Zaķusalas tālākais punkts aiz Televīzijas torņa. Brikšņi ieskauj pļaviņu pie Daugavas, kurā tiek uzslietas teltis, iekurts ugunskurs, turpat ierīkota tualete. Nākamajā dienā šo cilvēku nakšņošanas vietā ir vēl kūpošs ugunskurs, fekālijas, izsmēķi. Zemē atrodam poļu monētu, kas kādam izkritusi no kabatas.

Kurti vai kurdi?

TVNET lasītāji raksta, ka vīrieši uzdarbojas arī Grīziņkalnā un Valdemāra ielas “Rimi” stāvlaukumā. Līdzīgu darbības shēmu viņi novērojuši Berlīnē, Parīzē. Lasītāja raksta, ka viena no sievietēm, kas redzama TVNET publicētajā video, pirms kāda laika ubagojusi pie Barona centra, tēlojot, ka viņai ir slimības izkropļota kāja. Kad ar nekaunīgu ubagošanu TVNET saskārās Gruzijas galvaspilsētā Tbilisi, gruzīnu gids paskaidroja, ka ubagotāji ir romu minoritāte, ieradusies no Moldovas.

Tomēr daudzi no uzmācīgajiem ubagotājiem nebūt nav romi, bet gan kurdi. Uzmācīgo naudas izspiedēju dēļ Tbilisi izveidota speciāla Tūrisma policija, tāpēc klejotājtautas pārcēlušās uz Batumi.

Uzreiz pēc ierašanās šajā piejūras pilsētā mums metās virsū netīri, klaigājoši bērni, rāva aiz drēbēm.  Nav izslēgts, ka ar veidlapā minētajiem “kurtiem” domāti nevis šķirnes suņi, bet “kurdi”.

TVNET novērotās aizdomīgās sievietes policija aizturēja un drīz vien atbrīvoja, skaidrojot, ka darīt neko nevar, jo neviens nav cietis.

Tas nozīmē, ka bez cietušā iesnieguma sākt izmeklēšanu nevar. Tomēr, kad pēc Zolitūdes traģēdijas daži mēģināja iedzīvoties, izkrāpjot ziedojumus, kārtības sargi reaģēja nekavējoties.

Kad 2013. gadā kāds 36 gadus vecs vīrietis uzdevās par Zolitūdes traģēdijā mirušās radinieku un lūdza naudu baznīcā, tika ierosināts kriminālprocess par krāpšanu un vīrietis tika aizturēts. Par krāpšanas mēģinājumu tika aizturēta sieviete, kas apgalvoja, ka kāds ASV pilsonis vēlas ziedot traģēdijā cietušajiem dzīvokli, taču pirms tam jāziedo nauda dzīvokļa pārreģistrācijas dokumentu nokārtošanai. 140 stundas piespiedu darba prokuratūra piesprieda vēl darbonei par ziedojuma - 71 eiro - izkrāpšanu no kādas sievietes. “Saistībā ar krāpšanām Zolitūdē bija cietušās personas, kurām patiešām bija izkrāpta nauda. Savukārt šajā gadījumā cietušie, pat ja tādi ir, nav pieteikušies policijā,” skaidro Valsts policija.

Lai gan konkrēta tiesiskā regulējuma publiskai ziedojumu vākšanai nav, uzmācīga naudas prasīšana garāmgājējiem var tikt interpretēta kā ubagošana, skaidro Rīgas pašvaldības policijas pārstāvis Toms Sadovskis. Viņš norāda, ka parasti ziedojumi publiskajā telpā tiek vākti kampaņu veidā pasākumos, kuru norise ir saskaņota pašvaldībā. Savukārt Uzņēmumu reģistrā var pārliecināties, kad organizācija reģistrēta un vai ir iekļauta Valsts ieņēmumu dienesta sabiedriskā labuma organizāciju reģistrā.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu