Siltā gaļa: Pārdevējiem Rīgas Centrāltirgū grūtības uzglabāt preci adekvātā temperatūrā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Karstuma vilnis sagādājis nopietnas grūtības pārdevējiem Rīgas Centrāltirgū - atsevišķās tirdzniecības vietās tirgū gaļa un piena produkti pirms pārdošanas gozējas vitrīnās, kurās temperatūra pat divas reizes pārsniedz pieļaujamo normu, ceturtdien vēstīja LTV "Panorāma". 

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) šodien devies iepriekš nepaziņotā pārbaudē Rīgas Centrāltirgū. 

Neatbilstību dēļ inspektoriem nācās atsevišķu produkciju izņemt no tirgošanas, piemēram, malto gaļu, kas tika uzglabāta +15 grādu siltumā. Tāpat novēroti citi būtiski noteikumu pārkāpumi.

Rīgas Centrāltirgus paviljonos gaiss jau no paša rīta ir iesilis līdz pat +27 grādiem. Šādā karstumā īpaši svarīgi ir pareizi uzglabāt piena un gaļas produkciju.

Ar īpašām ierīcēm izmērot gaļas temperatūru un gaisa temperatūru vitrīnās, PVD inspektores konstatējušas, ka dažviet tā ir atbilstoša, bet vietām pat divas reizes pārsniedz normu.

Karstumā nedrīkst tirgot iepriekš samaltu gaļu, bet ne visi pārdevēji to ievēro. Kādā vitrīnā maltā gaļa tiek uzglabāta pat +15 grādu temperatūrā, lai gan droša maltās gaļas uzglabāšanas temperatūra ir 0 līdz +2 grādi.

Svaigo gaļu daudzviet karsē arī spēcīgie saules stari, kas laužas iekšā caur logiem. 

Tikmēr tie tirgotāji, kuri savu darbu veic godprātīgi, šādos apstākļos ir spiesti dienas beigās produktus pārdot par pazeminātu cenu vai arī tos likvidēt.

Neraugoties uz atklātajām nepilnībām, PVD kopumā situāciju vērtē kā apmierinošu.

Pircējiem gan jāatceras - iepriekš samaltu gaļu labāk nepirkt, jo tā šādā karstumā varētu būt pat bīstama.

Centrāltirgus Sanitārās uzraudzības nodaļā apgalvo, ka tirgus darbinieki arī paši veic ikdienas apsekošanas, tomēr tāds karstums kā šogad nav katru gadu. Daļa nomnieku paņēmuši pauzi, jo saprotot, ka prasības ievērot nevarēs.

Tikmēr mediķi atgādina, ka sabojājusies gaļa var izraisīt pat saindēšanos. Šovasar slimnīcās gan neesot nonācis liels skaits no pārtikas sasirgušo.

Saindēšanās gadījumā ir svarīgi daudz lietot ūdeni, bet mediķu palīdzība jāmeklē smagākos gadījumos, piemēram, ja vairs nav spēka pašam padzērties vai vemšana ir ārkārtīgi mokoša. Īpaši vērīgi jāuzmana pārtika, ko patērē bērni.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu