Šarlotsvilas slaktiņa gadadienā labējiem radikāļiem neizdodas vērienīga demonstrācija pie Baltā nama

TVNET/LETA/AFP/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX

Tieši gadu pēc ASV Virdžīnijas štata Šarlotsvilā notikušajām labējo un kreiso radikāļu sadursmēm, kurās viens cilvēks zaudēja dzīvību, baltie nacionālisti svētdien sarīkojuši demonstrāciju pie Baltā nama Vašingtonā, taču dalībnieku skaits bijis niecīgs.

Cerēto 400 cilvēku vietā demonstrācijā piedalījās tikai aptuveni 20 cilvēki. Demonstrāciju organizēja "Unite the Right" - balto pārākuma apziņas kustības organizāciju tīkls, kas pērn rīkoja protestus Šarlotsvilā.

Tikmēr netālu no labējo radikāļu akcijas svētdien notika kontrdemonstrācija, kurā piedalījās simtiem cilvēku.

Policija bija nodrošinājusies ar papildspēkiem, lai nepieļautu abu pušu sastapšanos un vardarbības izcelšanos.

Šarlotsvilā labējie radikāļi pērn 11.augustā bija pulcējušies, lai protestētu pret pašvaldības plāniem aizvākt ASV pilsoņkara laika konfederātu armijas virspavēlnieka ģenerāļa Roberta Lī statuju. Kad protesti turpinājās 12.augustā, izraisījās sadursmes starp labējiem radikāļiem un kreiso ekstrēmistu kustības "Antifa" melnā tērptu atbalstītāju grupu.

Vardarbība kulminēja, kad kāds vīrietis ar savu auto ietriecās kontrdemonstrantos, nogalinot vienu sievieti un 19 cilvēkus ievainojot.

ASV prezidents Donlds Tramps izsauca plašu kritiku ar saviem komentāriem, reaģējot uz pērn Šarlotsvilā piedzīvoto vardarbību. Tramps bija nosodījis naidu un vardarbību "daudzās pusēs", bet specifiski nevērsās pret labējiem radikāļiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu