Latvijas interneta vietne lietotus telefonus tirgo kā jaunus: sods - 10 000

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Pixabay

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) šā gada 7. augustā ir pieņēmis lēmumu par SIA "CMSPRO" īstenoto negodīgo komercpraksi tīmekļvietnē www.discover.lv, piemērojot komersantam soda naudu 10 000 eiro apmērā un uzliekot tiesisko pienākumu izbeigt negodīgu komercpraksi.

Tāpat PTAC aizliedzis "CMSPRO" īstenot negodīgu komercpraksi, ja tā ir paredzama.

PTAC informēja, ka laikā no 2017. gada marta līdz 2017. gada septembrim saņēmis vairākas patērētāju sūdzības par interneta vietnē discover.lv iegādātajām precēm, kuras nav atbildušas līguma noteikumiem. Patērētāji savos iesniegumos bija izklāstījuši situācijas, kad pēc iegādāto telefonu nodošanas garantijas remontā atklājās, ka tie iepriekš jau ir bijuši lietoti un remontēti, aprīkoti ar neautorizētu telefona programmatūru vai arī ražotājs tos ir izņēmis no apgrozības.

Minētos faktus apstiprina sūdzībām klāt pievienotie preču pēcpārdošanas apkalpošanas un remonta pakalpojumu sniedzēju (servisa centru) atzinumi, kuros norādīts, ka, veicot telefona tehnisko apskati, konstatēts neautorizētas programmatūras nodrošinājums vai citā gadījumā konstatēts, ka saistībā ar telefonam esošiem vai iespējamiem bojājumiem iepriekš servisa centram ir nodevusi jau cita persona, kā arī konkrētais telefons nevarēja vairs tikt pārdots citām personām, jo tam būtu jāpaliek ražotāja īpašumā, informē PTAC.

Ņemot vērā, ka "CMSPRO" interneta vietnē noklusēja informāciju, ka preces ir lietotas nevis jaunas, patērētāji paļāvās, ka uzņēmuma piedāvātās un pārdotās preces ir jaunas, jo to aprakstā netika sniegta informācija par pretējo, proti, kā tās iepriekš ir bijušas pārdotas citām personām. Tāpat patērētājiem tika noklusēta informācija par to, ka attiecīgajām precēm nav iespējama ražotāja garantija, kas parasti tiek nodrošināta jaunu preču iegādes gadījumā. Ņemot vērā iepriekš minēto, PTAC ir secinājis, ka "CMSPRO" rīcība ir maldinoša un patērētājs ir pieņēmis lēmumu, kādu nebūtu pieņēmis, piemēram, atteiktos iegādāties preci interneta vietnē, ja zinātu, ka tā ir lietota, nevis jaunas.

PTAC vairākkārtīgi ir mēģinājis sazināties ar "CMSPRO", pieprasot argumentus un pierādījumus, kas apliecinātu, ka patērētāji netiek maldināti un discover.lv pārdotās preces ir jaunas nevis lietotas. Tā kā komersants šādus pierādījumus neiesniedza, PTAC secināja, ka "CMSPRO" sniegtā informācija par precēm ir maldinoša, līdz ar to konkrētā uzņēmuma īstenotā komercprakse ir atzīstama par negodīgu.

PTAC iepriekš minētā dēļ uzlika pienākumu attiecīgajam uzņēmumam izbeigt komercpraksi, patērētājiem kā jaunas piedāvājot un pārdodot iepriekš citām personām pārdotas preces vai preces, kuras ražotājs ir izslēdzis no apgrozības. Tāpat "CMSPRO" uzlikts pienākums aizliegt komercpraksi, ja tā vēl nav uzsākta, bet ir paredzama, kuras ietvaros patērētājiem kā jaunas tiek piedāvātas un pārdotas iepriekš citām personām pārdotas preces vai preces, kuras ražotājs ir izslēdzis no apgrozības. Komersantam piemērota arī 10 000 eiro soda nauda.

PTAC aicina patērētājus, izvēloties interneta veikalu, kurā klients nolēmis iegādāties preci vai pakalpojumu, pievērst uzmanību, vai ir norādīts uzņēmuma nosaukums, reģistrācijas numurs, juridiskā adrese, kontaktālrunis, e-pasta adrese ātrai saziņai, kā arī vai ir skaidri un saprotami ir sniegta informācija par preces galvenajām īpašībām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu