Rumānijā konstatēts jauns putnu gripas uzliesmojums (4)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kādā Rumānijas ciemā atklāti jauni putnu gripas gadījumi ārpus Donavas deltas, kur nāvējošais vīrusa paveids H5N1 tika pirmo reizi atklāts šā gada oktobrī, sestdien paziņoja amatpersonas.

Pirmo reizi saslimšana ar putnu gripu ārpus Donavas deltas tika atklāta 26.novembrī Skarlatešti ciemā aptuveni 110 kilometrus no deltas, un analīžu paraugi tika nosūtīti uz laboratoriju Lielbritānijā, lai noteiktu, vai tas ir ļoti patogēnais vīrusa paveids H5N1.

Kāds Brailas rajona pārstāvis Rumānijas dienvidrietumos teica, ka mājputnu pārbaudes uz H5 vīrusu bijušas pozitīvas Čočiles ciemā netālu no Skarlatešti un diviem citiem ciemiem, kuros pagājušajā nedēļā arī tika konstatēts putnu gripas uzliesmojums.

"Mēs nekavējoties noteicām karantīnu ciemā un šonakt sākās mājputnu iznīcināšana, kas turpināsies arī rīt," privātajai televīzijas stacijai "Realitatea TV" teica Brailas rajona pārstāve Aurika Avrama.

Oktobrī Rumānija kļuva par pirmo valsti kontinentālajā Eiropā, kurā mājputniem Donavas upes deltā tika atklāts nāvējošais gripas vīrusa paveids H5N1.

Donavas delta ir viena no galvenajām atpūtas vietām gājputniem, kas ir ceļā no Krievijas un Skandināvijas uz siltākām vietām Ziemeļāfrikā.

Vīrusa paveids H5N1 kopš 2003.gada nogalinājis vairāk nekā 60 cilvēku Āzijā un licis iznīcināt miljoniem mājputnu. Zinātnieki baidās, ka vīruss mutācijas ceļā var kļūt par tādu, ar kuru viegli var inficēties cilvēks no cilvēka.

Rumānija līdz šim nav ziņojusi par cilvēku saslimšanu ar putnu gripu. Sestdien par putnu gripas uzliesmojumu Krimas pussalā ziņoja arī Rumānijas kaimiņvalsts Ukraina.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu