Radīts smadzeņu implants, kas varētu apturēt epilepsijas krampjus (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Daudziem cilvēkiem, kuri slimo ar dažādām neiroloģiskām kaitēm, piemēram, epilepsiju, nav pieejami vai izgudroti medikamenti vai ārstēšanās iespējas, tāpēc zinātnieki radījuši īpašu implantu, kas reiz varētu atvieglot šiem cilvēkiem dzīvi.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Science Advances”, rakstīts, ka šī ierīce var atrisināt dažādas neiroloģiskas problēmas, piemēram, novērst epilepsijas krampjus, nogādājot bioloģiski aktīvās vielas jeb neirotransmiterus tieši uz smadzeņu šūnām.

Lai virzītu neirotransmiterus, šis implants izmanto elektromagnētisko lauku. Zinātnē šo procesu dēvē par elektroforēzi jeb vielu sadalīšanos elektromagnētiskajā laukā. Nepilnības šajā procesā ir tieši epilepsijas pamatā.

Foto: Christopher M. Proctor/Science Advances

Iepriekš pētnieki atklāja, ka šī metode, kad implants tiek ievietots laboratorijas peles mugurkaulā, ir ļoti efektīva, lai mazinātu sāpes. Savukārt jaunajā pētījumā zinātnieki radīja īpaši sīku implantu, ko iespējams ievietot peles smadzenēs. Rezultātā zinātniekiem izdevās apturēt epilepsijas krampjus.

Pētnieki cer, ka šī tehnoloģija ļaus tikt galā arī ar citām neiroloģiskām kaitēm, piemēram Parkinsona slimību un smadzeņu audzējiem. Tomēr jāņem vērā, ka pagaidām šī ierīce ir pārbaudīta tikai ar laboratorijas pelēm, tāpēc nepieciešami vēl daudzi gadi un eksperimenti, lai to varētu piemērot cilvēku vajadzībām.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu