Latvija ir gatava iespējamajam putnu gripas uzliesmojumam (8)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvijas atbildīgie dienesti ir gatavi rīkoties iespējamā putnu gripas uzliesmojuma gadījumā, šodien Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas Lauksaimniecības un mežsaimniecības apakškomisijas sēdē uzsvēra zemkopības ministrs Mārtiņš Roze (ZZS).

Kā norādīja ministrs, atbildīgā institūcija par veterināro situāciju valstī ir Pārtikas un veterinārais dienests (PVD), kas novēro un pārbauda Latvijas putnu novietnes, kā arī vispārējo situāciju valstī saistībā ar dzīvnieku slimībām. Ņemot vērā dienesta līdzšinējās aktivitātes, Latvija ir gatava iespējamajam putnu gripas uzliesmojumam.

Kā norādīja Roze, ievērojot savvaļas putnu migrācijas ceļus, Latvija nav paaugstināta riska zonā. Taču nav izslēgts, ka putni, kas caur Latviju devušies uz siltajām zemēm, varētu būt kontaktā ar tiem putniem, kas pabijuši putnu gripas skartajos reģionos. Tādēļ pavasarī, kad migrējošie putni lidos atpakaļ, PVD būs jāstrādā pastiprinātā režīmā.

PVD Epizootiju uzraudzības sektora vadītājs Edvīns Oļševskis sanāksmē norādīja, ka dienests ir izstrādājis dzīvnieku infekcijas slimību apkarošanas plānu. Tas ir vispārīgs dokuments, kurā ir aprakstīta konkrēta rīcība dažādu dzīvnieku infekcijas slimību, tai skaitā putnu gripas, uzliesmojuma gadījumā.

Pērn dienests arī izstrādājis instrukciju par rīcību, ja ir aizdomas par putnu gripas uzliesmojumu, kā arī tad, ja šīs aizdomas apstiprinās. Lai pārbaudītu šo instrukciju praksē, PVD rīkojis mācības. Tajās tika izspēlēta atbildīgo valsts institūciju un personu rīcība putnu gripas uzliesmojuma gadījumā.

Mācībās piedalījās PVD, Valsts veterinārmedicīnas diagnostikas centra laboratorijas, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta, kā arī citu institūciju pārstāvji un putnkopības uzņēmumu veterinārārsti. Šajās mācībās piedalījušies arī Eiropas Komisijas (EK) speciālisti, klāstīja Oļševskis.

Zemkopības ministrs piebilda, ka, pēc tam kad putnu gripa atklāta kādam papagailim Lielbritānijā, Eiropas Savienībā (ES) ir aizliegts arī dzīvu putnu imports no slimības skartajām valstīm. Tas darīts tādēļ, lai atvieglotu atbildīgo dienestu darbu. "Tiem nav jāpārbauda, jo ievešana ir aizliegta," skaidroja ministrs.

Tikmēr EK ir uzdots izstrādāt mehānismu par iespējamo finansiāla atbalsta sniegšanu putnu vakcinēšanai slimības uzliesmojuma gadījumā, par šonedēļ notikušās ES Lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru padomes sanāksmes rezultātiem informēja Roze.

Pēc viņa teiktā, tā kā visu putnu vakcinēšana pret putnu gripu būtu dārga, iespējams, ka EK varētu finansiāli atbalstīt tikai dējējvistu vakcinēšanu. Dējējvistas parasti dzīvo ilgāk nekā broileri, piebilda ministrs.

Kā aģentūrai LETA sacīja Oļševskis, patlaban Latvijā ir aizliegta putnu vakcinēšana pret putnu gripu, jo tas traucētu slimības diagnostikai. Taču, ja Latvijā tiks konstatēts putnu gripas uzliesmojums, putni pret šo gripu tiks vakcinēti, lai apturētu slimības izplatību.

Jautāts par pasākumiem putnu gripas uzliesmojuma gadījumā, PVD pārstāvis sanāksmē norādīja: ja tiek konstatēta putnu gripa, tad trīs kilometru rādiusā ap putnu gripu skarto vietu tiek noteikta aizsardzības zona, kurā tiek izkauti visi putni. Savukārt desmit kilometru rādiusā tiek noteikta uzraudzības zona.

Saeimas deputāts Dzintars Zaķis (JL) sanāksmē sacīja, ka satraukums ir par putnkopības nozari, kā to un Latvijas ekonomiku kopumā varētu ietekmēt iespējamais putnu gripas uzliesmojums valstī. Putnkopība no kopējās Latvijā saražotās pārtikas produkcijas veido 10%. "Ja ir risks un šī slimība sāk attīstīties, šī nozare var nopietni ciest," sacīja deputāts.

EK patlaban tiek arī spriests par kompensāciju piešķiršanu putnkopjiem par gripas dēļ izkautajiem un bojā gājušajiem putniem. Putnkopju zaudējumus plānots kompensēt 50% apmērā, sacīja zemkopības ministrs.

Kā norādīja Roze, pagaidām nav tādu ziņu, ka putnu gripas uzliesmojuma dēļ vairākās valstīs būtu samazinājies putnu gaļas un to produktu patēriņš Latvijā. Itālijā gan tas ir samazinājies par vairāk nekā 30%, turpretim Vācijā tas nav mainījies.

PVD Pārtikas uzraudzības departamenta direktors Ernests Zavadskis sanāksmē norādīja: lai pasargātos no inficēšanās ar jebkuru slimību, cilvēkiem ir jālieto uzturā apstrādāti produkti. "Lielākā daļa patērētāju jau to zina," sacīja PVD pārstāvis.

Dienests par putnu gripu ir sagatavojis un izplatījis dažādus informatīvos materiālus, informācija par slimību ir pieejama arī PVD mājaslapā internetā. Ar cilvēku veselību saistītie jautājumi ir Sabiedrības veselības aģentūras kompetencē, teica Zavadskis.

Kā norādīja zemkopības ministrs, nav šaubu, ka putnu gripa ir bīstama, taču patlaban sabiedrībā ir pārspīlēta ažiotāža par putnu gripas ietekmi. ES lauksaimniecības ministru neformālajās sarunās dzirdēts, ka farmācijas kompānijas nav iztirgojušas daudz vakcīnu pret gripu, tādēļ arī ir radīta ažiotāža.

Roze norādīja, ka patlaban nav vakcīnas pret cilvēkiem bīstamo putnu gripas paveidu. Turklāt cilvēkiem bīstamā putnu gripas vīrusa paveida H5N1 dēļ nav miruši vairāk cilvēku kā jebkuras gripas dēļ. Līdz ar to attieksmei pret šo slimību jābūt kā pret jebkuru bīstamu infekcijas slimību un jebkuru gripas epidēmiju.

Vaicāti, kas cilvēkiem ir jādara, ja tie ierauga beigtu putnu, PVD pārstāvji norādīja, ka par to vajadzētu ziņot veterinārārstam vai arī tuvējā PVD reģionālajā pārvaldē. Par "katru atrasto beigto zivi vai balodi" dienestam zvana daudz cilvēku, sacīja PVD pārstāvji.

"Mūsu dienests strādā skarbi, bet labi," sanāksmes noslēgumā sacīja deputāts, bijušais zemkopības ministrs Atis Slakteris (TP), paužot viedokli, ka dienests ir gatavs iespējamajam putnu gripas uzliesmojumam Latvijā.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu