Vīķe-Freiberga: Latvijas ziemeļu klimats samazina putnu gripas pandēmijas risku (16)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvijas ziemeļu klimats varētu pasargāt mūsu valsts iedzīvotājus no putnu gripas uzliesmojumiem, šodien intervijā Latvijas Radio atzina Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga.

Pēc viņas teiktā, Latvija ir pietiekami tālu ziemeļos, turklāt mūsu gājputni jau ir aizceļojuši dienvidaustrumu virzienā. Tomēr paliek risks vīrusam izplatīties pa globālajiem transporta ceļiem. "Diemžēl šeit pilnīga sagatavotība nav iespējama, jo vīruss var uzrādīt pēkšņas un straujas mutācijas," izteicās valsts vadītāja. Kā uzskata Vīķe-Freiberga, iedzīvotājiem, īpaši medicīnas personālam, veciem ļaudīm un bērniem, vajadzētu vakcinēties. Kā ziņots, šodien Veselības ministrijā (VM) notiks īpaša sanāksme, lai pieņemtu lēmumu par iesaistīto institūciju turpmāko rīcību, gatavojoties gripas pandēmijai. VM jau ir nolēmusi lūgt valdību steidzami skatīt VM sagatavoto ziņojumu "Par rīcību gripas pandēmijas gadījumā", kurā VM piedāvā četrus rīcības variantus, kā sagatavoties gripas pandēmijai. Par vienu no rīcības variantiem lēmums būs jāpieņem valdībai. VM plāno lūgt piešķirt finansējumu no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem, lai pret gripu vakcinētu medicīnas darbiniekus un riska grupu iedzīvotājus - bērnus un vecos cilvēkus. Ministrija plāno tuvākajā laikā ar farmācijas kompānijām vienoties par papildu profilakses līdzekļu rezervēšanu. Tā kā Turcijā reģistrēts cilvēkiem bīstams putnu gripas vīrusa paveids H5N1, VM uzdevusi speciālistiem pastiprināti sadarboties ar Pārtikas un veterināro dienestu. H5N1 cilvēkiem adaptētais variants tiek minēts kā iespējamais gripas pandēmijas izraisītājs. Patlaban pasaulē nav vakcīnas pret H5N1, taču epidemiologi aicina vakcinēties ar aktuālajām gripas vakcīnām, jo to antivielas ir kaut nedaudz līdzīgas šim vīrusa paveidam.

Komentāri (16)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu