Kinofilmās izmantotās tehnoloģijas

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pateicoties mūsdienu tehnoloģijām, Holivuda ir ieguvusi iespējas radīt filmās neticamas un agrāk neiespējamas ainas. Lūk, desmit ievērojamākie sasniegumi, kuri pēdējos gados burtiski pārvērtuši kino.

1. Animācijas filmās to radītāji izmanto datorgrafikas CGI interfeisu, lai radītu trīsdimensiju objektu, tēlu un ainu attēlus. 1995. gadā režisors Džons Laseters kinostudijā Pixar Animation Studios, izmantojot CGI, radīja pirmo pilnmetrāžas animācijas filmu Rotaļlietu stāsts, raksta CNN. 2. Mākslīgā intelekta programma Massive, kas izstrādāta studijā WETA. Tieši ar šīs programmas palīdzību tika radītas grandiozas datorpersonāžu cīņas Pītera Džeksona triloģijā Gredzenu pavēlnieks. Programma spēj radīt masu kaujas, izmantojot masu skatus, kuros piedalās daži tūkstoši cilvēku. Katrs no datoru radītajiem karavīriem, kuri piedalās kaujās, patstāvīgi "domā" un pieņem lēmumus bez animatoru iejaukšanās. Tas palīdzēja uzņemt kaujas, kurās vienlaicīgi piedalās līdz pat 70 000 personāžu. Viens no pārsteidzošākajiem triloģijas personāžiem – Gollums – ir pilnībā veidots ar datoru. WETA ar motion capture tehnoloģijas palīdzību modelēja Golluma ādu, kaulus un muskuļus. 3. Vēl vienā kases grāvējā Matrix tika izmantots Bullet-time un Slow-mo. Šīs tehnoloģijas mērķis ir radīt palēninātu darbības variantu, kas realitātē notiek nepilnas sekundes laikā. 4. "Zilais ekrāns". Fantastikas filma Debesu kapteinis un Nākotnes pasaule bija pirmā, kuras uzņemšanas laikā netika izmantota neviena dekorācija. Tā pilnībā tika montēta ar ciparu tehnoloģijas "zilais ekrāns" palīdzību. Studijā bija uzstādīts milzīgs zilais ekrāns, kurā projicējās iepriekš veidoti datorsimulācijas marķieri. 5. Trošu sistēma Wire-fu ļauj aktieriem piedalīties galvu reibinošās cīņās un ilgu laiku karāties gaisā. Šādi specefekti tika izmantoti filmās Čārlija eņģeļi, Tīģeris un Drakons. 6. Kosmētisko specefektu meistari izmanto jaunas tehnoloģijas, lai personāžiem piešķirtu neparastu izskatu. Grega Kenoma un Veslija Voforda komanda, kura saņēma "Oskaru", izgudroja jaunu ādai līdzīgu silikonu, kurš atveido aktiera mīmiku filmā Divsimtgadīgais. 7. Airstar balonu izmantošana. Franču kompānija izgatavo apgaismošanas balonus, kuri ļauj vienmērīgi izgaismot milzīgus 1000 – 30 000 kvadrātmetru lielus laukumus. 8. Jauna digitālā tehnoloģija – filmēšana ar augstas izšķirtspējas kameru, kuru pirmo reizi izmantoja Džordžs Lukass otrajā Zvaigžņu karu filmā. Sony radītā High Defenition kamera ļauj ciparu formātā uzņemt kvalitatīvu video un pēc tam no diska pārrakstīt tradicionālajā 35 mm lentē, nezaudējot kvalitāti. 9. Filmēšana ar "skrienošo" rokas kameru. Tehnoloģija, kuru izmanto oriģinālu mazbudžeta filmu uzņemšanai. Viena no ievērojamākajām šāda veida filmām – "Blēras ragana. 10. 1999. gadā kompānijas Apple izveidotā programma Final Cut Pro pilnmetrāžas filmu, reklāmas rullīšu montēšanai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu