«Zaļā zeme» kā akmens kaklā

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Katru gadu vidusskolēnu obligātās literatūras sarakstā ir Andreja Upīša grāmata «Zaļā zeme».

Grāmatu grāmata, kā to dēvē skolēnu vidū. Daudzi cenšas izsprukt, šo grāmatu neizlasot vai arī iztiekot ar konspektu, kas klejo pa visu skolu no rokas rokā. Visbiežāk skolēni izvairās no skolotāju nagiem, tā arī neizlasot šo biezo grāmatu.

Kāds jaunietis atzinās, ka viņa klasē no 19 skolēniem grāmatu izlasīja tikai viens censonis. Šāds liktenis piemeklējot arī citus lielos garadarbus — viens izlasa un tad visai klasei pārstāsta saturu. Daži skolotāji šādos gadījumos ir lojāli un ļauj stāstīt pat par citu izlasīto grāmatu un samierinās ar realitāti. Citi ved skolēnus uz teātriem vai rāda mākslas filmas, kuras veidotas pēc obligātās literatūras darbiem. Tomēr ir arī principiāli skolotāji.

Tā nu Baldones vidusskolā visa klase ir atstāta uz tā saucamajiem vasaras darbiem tieši «Zaļās zemes» dēļ. Nepaveicās. 11. klases skolniece Sanda Puja pēc ieskaites iznāca sašutusi, jo uz dažiem jautājumiem nespēja atbildēt. Skolotāja viņai pateikusi, ka meitene pat nav atšķīrusi grāmatu. Viņai bija jāpierāda, ka grāmatu tomēr lasījusi.

Tā mums, skolēniem, citreiz jāizvēlas — vai būt godīgam un pateikt, ka esi lasījis tikai konspektu, vai arī melot, sakot, ka izurbies cauri grāmatas biezokņiem 300 lappušu garumā. Ja esi godīgs, tad būs ziepes! Ja melosi — skolotājs pajautās ko tādu, ka, pat izlasījis grāmatu, atbildēt nevarēsi. Bet tik ļoti nepatīk vasaras darbi! Tomēr Baldones skolēni ar smagu sirdi jūnijā iet uz skolu un kārto ieskaiti par «Zaļo zemi». Diāna Bula pirmo ieskaiti nenokārtoja, bet pēc otrās atviegloti teica: «Man tā grāmata sagādāja milzu problēmas. Labi, ka beidzot tas viss ir cauri!"

Jā, skolēns vienmēr saskaras ar hamletisku jautājumu — lasīt vai nelasīt? Vispār jau mēs sakām tā — ja izlasīji šo grāmatu, tad esi vai nu ļoti gudrs, vai arī ļoti stulbs. Es, starp citu, arī izlasīju un nu prātoju, kurai kategorijai piederu…

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu