Irēnas Pulkinenas Vecrīgas nams

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pirms apmēram pieciem gadiem nejauša tikšanās kādā Vecrīgas ieliņā kalpoja par iemeslu tam, ka uzņēmēja Irēna Pulkinena tika pie vienas no greznākajām Vecrīgas ēkām. Kāds nekustamo īpašumu starpnieks viņai pačukstējis, ka pārdošanā ir Grēcinieku ielas 1. nams, kas piederot Krievijā dzīvojošai ģimenei. Sākotnēji varēja nopirkt tikai pusi ēkas, bet otru nama daļu solīja pārdot nedaudz vēlāk.

Irēna Pulkinena, uzņēmēja:

„Nekad jau nav tā, kā sola, vienu pusi mēs nopirkām, bet otru nevarējām iegādāties trīs gadus, kamēr brālis ar māsu tiesājās. Tikmēr neko nevarējām darīt, gaidījām, kamēr viņi iztiesāsies. No tā, kurš vinnēja tiesu, mēs nopirkām mājas otru pusi. Tagad man ir pieredze, ka nedrīkst pirkt solījumus, bet tikai to, kas ir uz papīra. Jo solījumi visādi beidzas.”

Report.: Viens no senākajiem Vecrīgas namiem sākotnēji celts kā veikalu ēka, bet nedaudz vēlāk šeit izmitināts sieviešu klosteris. Lieki piebilst, ka namu bija skāris laika zobs un jaunajai īpašniecei nekas cits nav atlicis, kā ēku rekonstruēt.

Irēna Pulkinena, uzņēmēja:

„Visām mājām, kad grib kaut ko būvēt iekšpagalmos, ir būvvaldes noteikumi, ka obligāti jāveic arheoloģiskie izrakumi. Tad, kad mēs iekšpagalmā rakām vaļā, lai stiprinātu pamatus, atklājās, ka to pamatu kā tādu praktiski nav. Tur bija sadrupis sarkanais ķieģelis, kam varēja ar pirkstu izbraukt cauri. Tāpēc tā ēka sēdās. Vēl jau arī Rīdzenes upīte tek cauri, tāpēc Vecrīgā visām ēkām tie pamati ir tādi.”

Report.: Profesionālu ķirurģisku iejaukšanos vajadzēja arī mājas iekštelpām, kas, gadiem ritot, bija zaudējušas savu sākotnējo burvību un dažviet pat tik tālu nolaistas, ka apdraudējušas cilvēku dzīvību.

Irēna Pulkinena, uzņēmēja:

„Grīdas bija pilnīgi izpuvušas un nelabojamas. Būvvalde un pieminekļu aizsardzības inspekcija mums deva īpašu rīkojumu, kā restaurējams ēkas otrais stāvs. Tur bija jāsaglabā sienu zīmējumi un jāatjauno mozaīkas parkets, kas šeit vēsturiski bijis, bet nebija saglabājies. To atjaunojām ar vēsturisko zīmējumu.”

Report.: Kad pirms apmēram trim gadiem tika sākta nama rekonstrukcija, Irēna Pulkinena bija iecerējusi iekšpagalmu nosegt ar lielu stikla kupolu, kas kalpotu ne tikai krāšņumam, bet arī praktiski - sargājot nama pamatus no lietus ūdeņiem.

Irēna Pulkinena, uzņēmēja:

„Mēs šo stikla kupolu bijām iecerējuši ceturtā stāva līmenī. Gribējām izveidot ziemas dārzu, iestādīt lielus augus, pagalms būtu gaišs, ar skaistajiem franču balkoniem. Protams, tas būtu bijis dārgs prieks, jo to visu vajadzētu apsildīt, taču mēs uz to bijām gatavi. Bet mums nesaskaņoja projektu un teica, ka Vecrīga ir Vecrīga un ceturtā stāva līmenī šis kupols neizskatītos smuki no helikopteriem. Es gan nezinu, cik helikopteru dienā vai gadā šeit pārlido pāri, bet tas bija tas iebildums, kāpēc nevarot. Otrā stāva līmenī kupolu atļāva, jo to no helikopteriem neredzot.”

Report.: Patlaban ēkas pagrabs un pirmie trīs stāvi iznomāti dažādiem uzņēmējiem, bet pašas nekustamo īpašumu speciālistes birojs ierīkots iepriekš neapsaimniekotajos bēniņos. Tiesa, liela pārbūve jumta korē viņai liegta, taču šeit pavadītās darba dienas aizritot patīkamā atmosfērā, jo siltuma sajūtu dodot veiksmīgi izveidotais interjers.

Irēna Pulkinena, uzņēmēja:

"Mūsu interjerists, arhitekts Agris Līnis Padēlis nāca šeit katru dienu un apsēdās uz grīdas, skatījās, kā šeit viss izskatās. Viņa ideja ir arī šie apgleznotie dēlīši, kas jauki izskatās, kā arī lampas. Lampas lika klāt jau tikai tad, kad mēs šeit bijām ievākušies. Tās speciāli tika pasūtītas pie kalēja. Viņš atkal nāca, sēdās uz grīdas un skatījās, kā šeit vēl trūkst, lai nebūtu tāda auksta sajūta.

Report.: Uzņēmēja neslēpj, ka ieguldītais darbs un līdzekļi nu nākot atpakaļ ar uzviju, jo citādāk jau nemaz nevar būt - Vecrīga vienmēr būšot pieprasīta.

Irēna Pulkinena, uzņēmēja:

„Par cik mēs šo īpašumu iegādājāmies un par cik varētu pārdot, es domāju, ka tā vērtība ir augusi 7,5 reizes. Protams, šajā summā jāierēķina celtniecības un remonta izmaksas, tad šī vērtība varētu būt 6,5 reizes, bet tā vērtība ir augusi ļoti.”

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu