Balsojums par Eiropas Komisiju var izgāzties

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Dienu pirms jaunās Eiropas Komisijas apstiprināšanas palielinājušās bažas, ka pirmo reizi Eiropas Savienības vēsturē Eiropas Parlaments varētu noraidīt Žozē Manuela Barrozu izveidoto komisāru komandu, viņu vidū - arī Latvijas izvirzīto kandidāti Ingrīdu Ūdri. Iepriekšējas aplēses liecina, ka nepieciešamā vairākuma iegūšanai varētu pietrūkt tikai 5 līdz 10 balsu. Par briestošo krīzi Eiropas Savienībā no Strasbūras turpina Ansis Bogustovs.

Tieši šobrīd uz sēdi pulcējas Eiroparlamenta liberāļi, kuriem rītdienas balsojumā pieder izšķirīgais vārds. Ja viņi nemainīs savu līdz šim skeptisko attieksmi, jaunā Eiropas Komisija kritīs, vēl nesākusi darbu.

Eiroparlamenta lielākā frakcija – konservatīvie, tostarp arī mūsu Tautas partijas un “Jaunā laika” deputāti un arī Nāciju Eiropas grupa, kurā darbojas Latvijas tēvzemieši, - solās balsot par Barrozu komisiju. Taču sociālisti, galēji kreisie, kā arī zaļie un eiroskeptiķi uzskata, ka nevar balsot par Barrozu komandu pirmām kārtām jau iekšlietu un tieslietu komisāra - itālieša Roko Butiljones pārāk nievājošo izteikumu dēļ par sieviešu un geju tiesībām Eiropā.

Iespējamo interešu konfliktu un nepietiekamo profesionālo spēju dēļ par šaubīgu kandidāti vēl aizvien tiek saukta arī Latvijas kandidāte – muitas lietu komisāre Ingrīda Ūdre, lauksaimniecības komisāre dāniete Fišere Boela, konkurences lietu komisāre no Nīderlandes Nellija Krūsa un arī enerģētikas komisārs no Ungārijas Lāslo Kovāčs.

Sociālisti uzskata, ka prezidenta Barrozu solījumi nekavējoties atlaist jebkuru no savas komandas, ja atklātos viņu iesaiste nelegālās darbībās vai interešu konflikti, ir tikai kosmētiskais remonts, nevis problēmu risinājums. Barrozu būtībā neesot darījis neko, lai kaut kā pielabinātu eirodeputātus, tas ir, vismaz neuzticētu šaubīgajiem komisāriem svarīgākās Eiropas Savienības nozares. Parlamenta aizkulisēs kā gandrīz neizbēgamās krīzes risinājums tiek pieļauts, ka aizklātajā balsojumā daļa “dusmīgo” sociālistu var nepiedalīties. Tādējādi sociālisti saglabātu savu kritisko nostāju, bet neizgāztu jauno Eiropas Komisiju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu