FKTK ļauj "Korowo Invest AG" kontrolēt vairāk nekā 20% BTB akciju

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padome neiebilst pret "Korowo Invest AG" būtisku līdzdalību akciju komercbankā "Baltijas Tranzītu banka", pārsniedzot 20% no bankas pamatkapitāla, aģentūrai BNS pavēstīja komisijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Ieva Upleja.

Šveices kompānijai "Korowo Invest AG" pieder 22,6% bankas akciju. Šāds komisijas lēmums nozīmē, ka bankas Šveices akcionāri - kompānijas "Korowo Invest AG", "Kristy AG" un "Twovas AG" - ir izgaisinājuši komisijas aizdomas par kompāniju savstarpējo saistību un komisija ir atjaunojusi to balsstiesības uz bankas akcijām, kuras komisija Šveices kompānijām liedza šogad februārī. Minētajām Šveices kompānijām kopā pieder 35,36% BTB kapitāla. FKTK lēmumu nepiekrist Šveices kompāniju būtiskai līdzdalībai BTB savulaik pieņēma, balstoties uz to, ka minētās trīs kompānijas esot savstarpēji saistītas - tās visas atrodas Šveicē, tām dažādos laika periodos bijuši vieni un tie paši pārstāvji, akcionāru pilnsapulcēs tās balsojušas līdzīgi. Komisija uzskatīja, ka Šveices kompānijas bez komisijas atļaujas ieguvušas bankā būtisku līdzdalību. Savukārt Šveices kompānijas šādam FKTK lēmumam nepiekrita un vērsās tiesā. Šveices kompāniju pārstāvis Sandris Petrovičs skaidroja, ka kredītiestāžu likuma izpratnē kompānijas nav savstarpēji saistītas, tāpēc tās FKTK pēc 28.februāra lēmuma pieņemšanas bija iesniegušas attiecīgus dokumentus, lai to pierādītu, tomēr komisija 20.jūnijā atkārtoti pieņēmusi tām nelabvēlīgu lēmumu. "Neviena no kompānijām nebija lūgusi komisiju izvērtēt un piekrist to būtiskas līdzdalības iegūšanai bankā," neizpratnē iepriekš sacīja Petrovičs. Šobrīd tiesāšanās starp "Korowo Invest AG", "Kristy AG" un "Twovas AG" un FKTK ir izbeigta. BTB apmaksātais pamatkapitāls ir 8,601 miljons latu. Bankas akcionāri, kas kontrolē 10% un vairāk procentu bankas pamatkapitāla, ir arī Kaimanu salu uzņēmumi "United Gulf Investments, Ltd" ar 22,5% un "Development Capital Corporation (Latvia)" ar 20,1%. Par BTB lielāko īpašnieku plāno kļūt Krievijas miljonārs Oļegs Boiko. FKTK oktobra vidū paziņoja, ka neiebilst pret Boiko būtisku līdzdalību netiešā ceļā "Baltijas Tranzītu bankas" kapitālā - Boiko ir lielākais īpašnieks Latvijā reģistrētajai SIA "Finstar Baltic Investments", kas savukārt plāno iegādāties vairāk nekā 50% BTB akciju. FKTK rīcībā esošā informācija liecina, ka Boiko īpašumā patlaban ir 2,3% BTB akciju, bet viņa kontrolētā "Finstar Baltic Investments" bijušajam īpašniekam "Finstar Financial Group LLC " - 6,1% bankas akciju. BTB pēc aktīvu apjoma oktobra beigās bija vienpadsmitā lielākā 23 Latvijas komercbanku vidū.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu