80% gadījumu pret bērniem vardarbīgi izturējušies to vecāki (12)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ANO Bērnu fonda (UNICEF) pētnieki, balstoties uz dažādās valstīs veiktiem pētījumiem, secina, ka 80% gadījumu pret bērniem vardarbīgi izturējušies to bioloģiskie vecāki. Alkohols ir visnopietnākā problēma ģimenēs, kurās notikusi vardarbība pret bērnu.

Kā informēja UNICEF Latvijas Nacionālās komitejas (LNK) projektu un sabiedrisko attiecību asistente Kristīne Liepiņa, LNK kopā ar Pasaules Veselības organizācijas pārstāvniecību Latvijā rīt, 25.septembrī, plkst.15 ANO namā rīko apaļā galda diskusiju, lai pārrunātu iespējamo rīcību un risinājumus gadījumos, kad atklāta vecāku nevērība pret bērnu un bērna atstāšana novārtā un tādēļ bērns ir smagi cietis, gūstot traumas, vai gājis bojā. UNICEF pētniecības centra "Innocenti" nesen publicētajā ziņojumā teikts, ka attīstītās valstīs katru gadu gandrīz 3500 bērnu vecumā līdz 15 gadiem mirst no fiziskas izmantošanas un nevērīgas pieaugušo attieksmes. Šis ziņojums ir pirmais mēģinājums iegūt salīdzināmu informāciju par bērnu nāves gadījumiem, kurus izraisījusi fiziska izmantošana un vecāku nevērība pasaules 27 bagātākajās valstīs. Ziņojumā arī norādīts, ka starptautiskā līmenī trūkst salīdzināmu statistikas datu, jo nepastāv vienota "fiziskās izmantošanas" definīcija, un dažādās valstīs bērnu nāves gadījumu klasifikācija ir atšķirīga. Pētnieki uzsver nepieciešamību īpaši uzmanīgi analizēt bērnu mirstības statistiku un aicina izstrādāt starptautiski salīdzināmas pētījumu un datu ieguves metodes. Diskusijā piedalīsies Īpašu uzdevumu ministra bērnu un ģimenes lietās sekretariāta vadītāja Iveta Zalpētere, Iekšlietu ministrijas valsts sekretārs Juris Rekšņa, Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) priekšniece Aija Žīgure un CSP Sociālās statistikas departamenta pārstāve Maranda Behmane, Saeimas Bērnu tiesību aizsardzības apakškomisijas priekšsēdētāja Inese Šlesere (LPP), Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas galvenais ārsts Dzintars Mozgis, Pasaules Veselības organizācijas pārstāve Latvijā Aiga Rūrāne un UNICEF LNK izpilddirektore Ilze Doškina, kā arī dažādu mediju pārstāvji.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu