Cik patiess ir raksts, kurā apgalvots, ka Norvēģija ir pedofilu zeme? (11)

Re:Baltica
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX

Lai ierobežotu viltus ziņu straujo izplatību internetā, svarīgi mācēt (un mācīties!) tās atpazīt. Šim nolūkam Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centrs "Re:Baltica" izveidojis spēli www.faktiem.lv, kur ikviens var ziņot par maldinošiem internetā publicētiem rakstiem un piedalīties to izvērtēšanā.

Foto: Re:baltica

Šonedēļ dalībnieki un eksperti vērtēja, vai labai žurnālistikas praksei atbilst portālā “Manaoga.lv” publicētais materiāls, kurā organizācijas “Krievu mātes” vadītāja Irina Bergseta apgalvo, ka Norvēģijā esot perversas tradīcijas.

"Faktiem.lv" šo rakstu novērtējuši 19 lietotāji, un viņu skatījumā šis raksts nav patiess. Teju visi, kuri pārbaudīja ziņu, atpazinuši tajā tādas problēmas kā informācijas avotu trūkums, emocionāla valoda un pretējās puses viedokļa trūkums.

Pieredzes stāsts vai pieredzes pasaka?

Šis raksts ir labs piemērs Krievijas “tradicionālo vērtību” grupējumu ideoloģiskajai cīņai pret “pārspīlētajām Rietumu cilvēktiesībām”, izplatot dažādus mītus, cita starpā par Norvēģiju kā pedofilu zemi. "Re:Baltica" šos mītus atmaskoja jau 2015.gadā. Lietotāju saskatītā galvenā problēma — pārlieku emocionāla valoda — ir tipiska šādiem propagandas materiāliem, jo šoka moments palīdz ziņai sasniegt vairāk cilvēku un daļu padara arī nekritiskākus.

“Šis ir emocionāls un sagrozījumu pilns raksts, kurš jau pirms 5 gadiem izmeta pilnu loku pa Krieviju un acīmredzot ir sācis savu ceļu arī Latvijā,” komentējis "4Facts" lietotājs Rihards Zaķis.

Emociju rakstā ir atliku likām, bez tām "4facts" lietotāji novērojuši un izcēluši arī avotu un pretējās puses viedokļa trūkumu šajā materiālā. Raksta sagrozīto faktu un apgalvojumu plašajā mudžeklī uz vienas rokas pirkstiem var saskaitīt lietas, kas ir patiesas un ko iespējams pārbaudīt, piemēram, to, ka Norvēģija ir bagāta valsts un šajā valstī tiešām ir bērnu aizsardzības organizācija.

Ja ieintriģējām tevi, dodies uz "faktiem.lv" un pārbaudi citus rakstus, piemēram, par to, ka nodokļu slogs Latvijā šobrīd ir lielāks nekā dzimtbūšanas laikos.

Foto: Re:baltica
Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu